The medıatıng role of reputatıon on the relatıonshıp between corporate socıal responsıbılıty and organızatıonal commıtment - Guvener, Cansu (My University, 2015)
Kurumsal Sosyal Sorumluluk kavramı son yıllarda birçok kurumun üzerinde yoğunlaştığı yeni bir kavramdır. Kurumlar gelişen ve değişen piyasa da farklılık yaratmak, uzun ömürlü olmak ve değer kazanmak amacıyla yeni standartlar geliştirmek durumda kalmışlardır. Bunun sonucunda kurumlar için kalite ve düşük maliyet kadar, sosyal sorumluluklara ve ahlaka uygun faaliyet göstermek de rekabet edebilmenin önemli bir gereği olmuştur. Eğer faaliyet gösterilen pazarda yapılan çalışmaların başarılı olması isteniyorsa müşteriler için ve müşteriler için olduğu kadar kendi çalışanları için de bir değer yaratılması gerekmektedir. Bunlar topluma, dış çevreye ve kendi çalışanlarına karşı onların yararını gözeterek aldıkları yeni sorumluluklardır. Sosyal sorumluluk üzerine kendini geliştiren kurumlar hem toplumun hem de kendi çalışanlarının gözünde değer kazanmaktadırlar. Kurumsal itibar, kurumun hem dışarıdan hem de içeriden nasıl algılandığıdır. Kurumsal Sosyal sorumluluğun, kurumların itibar gelişiminde son yıllarda etkin rol oynadığı görülmektedir. Tüm bu çalışmalar ve oluşan kurumsal itibar kurumun kendi çalışanları tarafından da değerlendirilmektedir. Çalışanlar tarafından bakıldığında Örgütsel Bağlılık kavramından bahsedebiliriz. Örgütsel bağlılık, çalışanın amaç ve değerlerinin çalıştığı kurumla paralellik göstermesi ve bunun sonucu olarak oluşan sadakat ve bağlılık duygusudur. Yukarıda bahsettiğim Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Kurumsal itibar ve Örgütsel Bağlılık birbiriyle ilişkileri bu çalışma da incelenmiştir. Çalışmada birisi finans diğeri kamu alanı olmak üzere toplamda 180 çalışana uygulanan ölçekle Kurumsal Sosyal Sorumluluk faaliyetlerinin, yarattığı Kurumsal itibarın aracı rolüyle Örgütsel Bağlılık üzerindeki etkisi incelenip, oluşturduğu etki ortaya konmuştur. Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Bağlılık

Corporate Social Responsibility is a new concept that many organizations focus on it recent years. Organizations must had been created new standards for creating differences in changing and developing market, for having long life in market, and gaining more value. As a result of this, operating an activity according to Social responsibility and ethics is important requirement as quality and low cost for the organizations. If activities are wanted to reach success in the market that is operated, organizations should create value for customers also for their own workers as their customers. These kind of values are new responsibilities for Society, external environment and their workers for their benefits. The Organizations which focus on social responsibility are becoming more important both society and their own workers side. Corporate Reputation is a perception of both external and internal of the organizations. In recent years, Corporate Social Responsibility has an active role on development of Corporate Reputation. These all operations about Social responsibility and Corporate Reputation are also evaluated by organizations’ own workers. If it is looked by this evaluation the side of employers, the term Organizational Commitment can be mentioned at this point. Organizational Commitment is an emotion of loyalty and faith and it appears as a result of parallelism between employer’s targets and values and their organizations’. The relation between Corporate Social Responsibility, Corporate Reputation and Organizational Commitment is analysed in this study. In this study 180 scales are applied employers which are working in finance sector and public sector. The effect of Corporate Social Responsibility on Organizational Commitment by mediating role of Corporate Reputation is analysed in this study. Corporate Social Responsibility, Commitment
Keywords: İşletme; Yönetim