Kuyumculuk sektöründe dış kaynak kullanımının sınırlılıkları üzerine bir araştırma - Özbebek, Ayşegül (My University, 2009)
Kaynak Kullanımı, Kuyumculuk Sektörü, Sınırlılıklar, Risk Algısı ÖZET KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDE DIŞ KAYNAK KULLANIMININ SINIRLILIKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bir kavram olarak ortaya çıkışından günümüze kadar geçen süreçte hem akademisyenlerin hem de iş hayatındaki uzmanların üzerinde çalıştığı dış kaynak kullanımı kavramı, içinde bulunduğumuz dönemde de işletmeler tarafından bir çağdaş yönetim tekniği olarak kullanılmaktadır. Dış kaynak kullanımı, sağladığı yararların etkisiyle işletmelerin verimliliğini arttırıp maliyetlerini anlamlı bir düzeyde azaltarak karlarını maksimize ettiği için tercih edilmiştir ve edilmeye devam etmektedir. Ancak bu avantajlarına rağmen oluşabilecek riskleri nedeniyle işletmeler bazen dış kaynak kullanımı uygulamasına gitmemeyi tercih etmektedirler. Temel yetkinlik alanları dışında dış kaynak kullanımını tercih etmeyen işletmelerde risk algısının bu kararın belirleyicisi olduğunu varsayan bu çalışmada; Kuyumculuk Sektöründe risk algısının hangi alanlarda nelerden oluştuğu ve dış kaynak kullanımı uygulamalarının sınırlarının nasıl şekillendiği araştırılmıştır. 5 risk grubu ele alınarak; kalite ve temel yetenekleri belirlemede farklılıklar olduğu ve dış kaynak kullanımı uygulamalarında risk algısının sınırlılıkları oluşturduğu belirlenmiştir. Outsourcing, Jewellery Sector, Limitations, Risc Perception

THE RESEARCH ON THE LIMITATIONS OF OUTSOURCING IN JEWELLERY SECTOR The term of outsourcing that is studied by not only academics but also business experts in the process including from its emergence as a managerial concept to today’s is still now applied as one of the contemporary management technics by the management of companies. Outsourcing not only in the past but also nowadays has been preferred because of effect of some benefits by increasing efficiency, maximizing profits, minimizing transaction costs and so on. However some companies do not implement outsourcing technic when estimating to obtain no benefits and thinking to face the some risk factors of outsourcing. In this study assumes that risc perception is determinator of outsourcing decision in the companies that do not prefer outsourcing applications for activities excluding core competencies, it is researched that the risc perception includes what activities and areas and how to shape the limitations of outsourcing in jewellery sector. By handling 5 risc group, it is determined that there are significant differences in terms of defining core competencies and quality standards and risc perception composes the limitations of outsourcing applications.
Keywords: Dış Kaynak Kullanımı; Kuyumculuk