Endüstri işletmelerinde maliyet optimizasyonu ve performans yükseltimi - Gökırmak, Uğur (My University, 2006)
Endüstri İşletmelerinde Maliyet Optimizasyonu Ve Performans Yükseltimi İşletme acısından optimizasyon; belli bir amaca en az masrafla ulaşmak ya da belli kaynaklarla en çok ürünü sağlamak şeklinde tanımlanır. Maliyetin optimizasyonu ise Mamulleri ve/ veya hizmetleri son kullanıcıya ulaşıncaya kadar harcanan değerleri istenilen kalite ölçüsünden ödün vermeden, işletmenin elindeki kaynakları en rasyonel bir biçimde kullanarak bir sistem dâhilinde maliyetlerin işletme tarafından en uygun yapıya sokulmasını şeklinde açıklayabiliriz. Bu çalışma 4 bölümden oluşmaktadır. 1. Bölümde konuya giriş yapılırken 2. Bölümde konuyla ilgili temel kavramlara yer verilmiştir. 3.Bölümde ise çeşitli yöntem ve tekniklerin( doğrusal programlama, değer analizi, hedef maliyetleme, kısıtlar teorisi yöntemi, toplam kalite Yöntemi, ve yalın üretim yöntemi) maliyetin optimize edilmesi anlayışı penceresinden incelenmiştir. 4. Bölüm sonuç bölümüdür.

The optimization of cost and increasing of performance in the industrial companies. The optimization of industrial companies; is defined by minimum cost in the production or ensuring maximization of production with minimum materials The optimization of cost is to produce the best quality product and best services that includes a ratioanal systems,using materials for production with minimum cost and maximum products for business admisnistirations.Clearly,it explains; to arrange most suitable system of cost the production. This Project has four parts 1. Entrance of the subject 2. In this part,the basic concept is given about subject 3. In this part (value analysis, linear programming technique,target costing,theory of constraints, lean production and total quality management) is examined the window of the optimization of cost 4. Last chapter is part of reason.
Keywords: Ekonomi; Endüstri_İşletmeler_Performans; Muhasebe