Genç yeti̇şki̇nleri̇n su tüketi̇m davranışlari üzeri̇ne bi̇r araştırma: İstanbul örneği - ÇAĞLAYAN AKAY, EBRU (My University, 2022)
Dünyada su kaynaklarının azalması, su kalitesinin bozulması, su kıtlığının yaşanması çok ciddi sorunlar ile karşılaşılmasına neden olmaktadır. Bunun yanında bireylerin su tüketimi konusunda bilinçsiz ve duyarsız olmaları, su israfına yol açan davranışları da sorunun ciddiyetini arttırmaktadır. Günümüzde her bireyin su tüketimi ile ilgili bilincini ve farkındalığını artırmak sürdürülebilirlik açısından önemlidir. Çalışma, farklı sosyo-ekonomik özelliklere sahip “Genç Yetişkin” olarak tanımlanan yaş grubu için su tüketimi bilincini, davranışını ve farkındalığını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, dönem içinde İstanbul'da ikamet eden 15-45 yaş arası bireylere anket uygulanarak veriler toplanmıştır. Bu anket sosyo-demografik özellikler, su tüketim davranışı ve farkındalığı, su kıtlığı ve Covid-19 pandemisi sürecindeki değişiklikler ile ilgili 66 sorudan oluşmaktadır. Anketten elde edilen veriler, çalışmada grafikler ve istatistiksel analizler yardımıyla analiz edilmiştir. “Genç Yetişkin” yaş grubundaki bireylerin çevreye karşı farkındalıklarının en fazla olduğu dönemlerdir. Bu nedenle özellikle bu gruptaki bireylerin su tüketimi bilincinin ve farkındalığının oluşturulması gelecek kuşaklar için de oldukça önemlidir. Suyun tüketiminin azaltılması veya verimli hale getirilmesi için bireylerin bilinçlendirilmesi ve bu konuda eğitilmeleri gereklidir. Bu yolla su tüketimin hem verimli olması hem de su tasarrufunun arttırılması sağlanabilecektir.

The decrease in water resources in the world, deterioration of water quality, and water shortage cause serious problems. In addition, individuals being unconscious and insensitive about water consumption and their behaviors leading to water waste increase the seriousness of the problem. Today, it is important for sustainability to increase the awareness of every individual about water consumption. The study aims to reveal the consciousness, behavior, and awareness of water consumption for the age group defined as "Young adults" with different socio-economic characteristics. For this purpose, data were collected by applying a questionnaire to people between the ages of 15-45 and residing in Istanbul in the period. This questionnaire consists of 66 questions on socio-demographic characteristics, water consumption behavior and awareness, water shortage, and changes in the process of the Covid-19 pandemic. The data obtained from the questionnaire were analyzed with the help of graphics and statistical analysis in the study. These are the periods when individuals in the “Young Adult” age group are most aware of the environment. For this reason, it is very important for future generations to create awareness and awareness of water consumption, especially in this group of individuals. In order to reduce the consumption of water or make it more efficient, it is necessary to raise awareness of individuals and to train them in this regard. In this way, it will be possible to increase the efficiency of water consumption and increase water savings.
A Study on Water Consumption Behavior of Young Adults: The Case of Istanbul
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC); Water consumption; Water saving; Water using; Istanbul; Su tüketimi; Su tasarrufu; Su kullanımı