İlköğretim mezunu öğrencilerin müzik okuryazarlık düzeyleri - Aslan, Levent; Deniz, Jale (Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2011)
Araştırma, ilköğretim mezunlarının, ilköğretim kazanımlarını kapsayan müzik okuryazarlık seviyelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek için şu sorulara cevap aranmıştır: (1) İlköğretim mezunlarının müzik okuryazarlıkları teori, ezgi ve ritim boyutlarında ne düzeydedir?, (2) İlköğretim mezunlarının müzik okuryazarlık düzeyleri mezun oldukları ilköğretim okulunun türüne (resmi ya da özel) göre farklılık göstermekte midir?, (3) İlköğretim mezunlarının müzik okuryazarlık düzeyleri cinsiyete göre farklılık göstermekte midir? Araştırma tarama modelli bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul ili Büyükçekmece, Esenyurt, Beylikdüzü, ve Kadıköy ilçelerinden amaçsal örnekleme yöntemiyle 5 liseden seçilen (resmi ve özel) 135 dokuzuncu sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, ilköğretim okulu mezunu (9. sınıf) öğrencilerinin müzik okuryazarlıklarının düzeyini belirlemek amacıyla Marmara Müzik Okuryazarlığı Testi (MMOT) kullanılmıştır. Dokuzuncu sınıf öğrencilerinin MMOT’den aldıkları puanların okul türüne ve cinsiyetlerine göre farklılaşma durumlarını belirlemek için bağımsız grup t testi yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, MEB puan ve notla değerlendirme ölçütleri (dağılımları) açısından bakıldığında dokuzuncu sınıf öğrencilerinin müzik okuryazarlığı testinden ortanın altında (geçer) bir not aldıkları görülmektedir. Bu da örneklem grubunun müzik okuryazarlıklarının yetersiz olduğunu göstermektedir.
Music literacy level of primary school graduates
Keywords: Müzik okuryazarlığı, müzik dersi, müzik eğitiminde ölçme değerlendirme