Kuyucaklı Abdullah Efendi ve Şerhu’l-Bina adlı eseri (tahkik ve inceleme) - Gökdoğan, Semra (My University, 2008)
KUYUCAKLI ABDULLAH EFENDİ VE ŞERHU’L-BİNÂ ADLI ESERİ (TAHKİK VE İNCELEME) Bu çalışmanın amacı yazma eserlerden Arap diline dair bir eseri daha günümüze kazandırmaktır. Çalışmamız XVII- XVIII. yy.’da yaşamış bir dil bilimci olan Kuyucaklı Abdullah Efendi’nin hayatı ve Şerhu’l-Binâ adlı eserinin tahkik edilip incelenmesini içermektedir. Kaynaklarda şahsı hakkında çok fazla bilgiye rastlayamadığımız Abdullah Efendi’nin, günümüze ulaşan tüm eserleri Arap dili üzerinedir. Şerhu’l-Binâ da bu eserlerden biridir. Binâü’l-Ef’al adlı gramer kitabına yazılmış bir şerh olan eserde müellif zengin açıklamalarla okuyucuyu aydınlatmış, gerektiğinde şerh ettiği eseri tenkit etmekten de geri durmamıştır. Çalışmamızda esere ait üç nüsha tahkik edilmiştir. Bunlardan biri esas kabul edilip diğer iki nüsha bu nüsha ile karşılaştırılmıştır. Eserde ilmî yöntemlere uyulduğu, geçerli kaynaklardan yararlanıldığı ve ders kitabı niteliğinde bir çalışma oluşturulduğu saptanmıştır. Kuyucak, şerh, binâ.

THE WORK CALLED KUYUCAKLI ABDULLAH EFENDİ AND ŞERHU’L BİNA’S VERIFICATION AND STUDY The purpose of this study is bringing a work from arabic language to literature. Our study contains Kuyucaklı Abdullah Efendi’s life, a linguistic, who lived in 17-18 century, and investigation and study on the work called Şerhu’l Bina. All the Works of Abdullah Efendi, whom we couldn’t find many things about himself, are about arabic languages. Şerhu’l Bina is one of these Works. The work which is critic of grammar book called Binau’l Ef’al illuminate reader with wealty explanations, it also doesn’t avoid criticizing the work. In our study,three copies of work are verificated , one of them is accepted as basic one, the others are compared to this one. It is stated that having obeyed scientific method, having benefit from acceptable sources and having formed a work in the character of a course book. Key words: Kuyucak, şerh, bina
Keywords: Arap Dili