İlkokul dördüncü sınıf fen bilimleri dersinde ödev özdüzenlemesi eğitiminin öğrencilerin akademik özyeterlik, problem çözme becerileri ve ders başarıları üzerindeki etkileri - Ceylan, Büşra (My University, 2020)
Bu araştırmanın amacı, ilkokul dördüncü sınıf Fen Bilimleri dersinde ödev özdüzenlemesieğitiminin öğrencilerin akademik özyeterlik düzeyleri, problem çözme becerileri ve dersbaşarıları üzerindeki etkilerini incelemektir.Araştırmanın modeli, karma yöntem araştırma desenlerinden yakınsayan paralel desendir.Çalışmanın nicel kısmını ön test, son test deney-kontrol gruplu yarı deneysel desen; nitelkısmını ise durum deseni oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2019-2020 eğitimöğretim yılı birinci döneminde Erzurum ili Aziziye ilçesinde bulunan iki ilkokulun dördüncüsınıfında öğrenim gören 26 öğrenci oluşturmuştur.Veri toplama sürecinde, nicel veri toplama araçları olarak Fen ve Teknoloji Dersi ÖzyeterlikÖlçeği (Tatar, Yıldız, Akpınar ve Ergin, 2009), Problem Çözme Becerilerine Yönelik AlgıÖlçeği (İnel, 2012) ve araştırmacı tarafından geliştirilen Fen Bilimleri dersi Yer Kabuğu veDünyamızın Hareketleri Ünitesi Akademik Başarı Testi kullanılmıştır. Nitel veri toplamaaraçları olarak öğrencilerin tuttuğu ödev günlükleri, bu ödev günlükleri üzerinden yapılanbirebir görüşmeler ve odak grup görüşmeleri ile araştırmacının süreç boyunca not alarakoluşturduğu araştırmacı günlükleri kullanılmıştır.Araştırmada nicel verilerin analizi bir istatistik programından faydalanılarak yapılmış;betimsel ve karşılaştırmalı analizler gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, Shapiro-Wilk Testi,non-parametrik bağımsız gruplar Mann-Whitney U testi ve non-parametrik bağımlı/ ilişkiligruplar Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Tüm istatistiksel hesaplamalardaanlamlılık düzeyi .05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmada nitel verilerin analizinde isebetimsel analiz yöntemi kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular şu şekildedir: Deney ve kontrol gruplarında yeralan öğrencilerin akademik özyeterlik düzeyleri, problem çözme becerileri ve ders başarısıdüzeylerine ilişkin ön test ve son test puanları arasında deney grubu lehine anlamlıfarklılaşmalar tespit edilmiştir. Öğrencilerin Fen Bilimleri dersi ödevlerinde aldıklarıözdüzenleme eğitimi ve beraberindeki olumlu değişimler neticesinde Fen Bilimleri dersineyönelik bakış açılarında farklılaşmalar ortaya çıktığı, dersi eskisine nazaran daha eğlencelibuldukları ve daha çok verim aldıkları ödev günlükleri ve görüşmelerle tespit edilmiştir.Araştırmanın bulguları ilgili literatür çerçevesinde tartışılarak bu alanda ileride çalışmayapacak araştırmacılara ve uygulayıcılara önerilerde bulunulmuştur.

The aim of this study is to investigate the effects of homework self-regulation training onstudents' academic self-efficacy levels, problem-solving skills and academic achievement inthe fourth grade science course.The research model is a parallel pattern converging from mixed method research designs. Pretest,post-test experimental-control group quasi-experimental design; the qualitative part is thestate pattern. The study group consisted of 26 students attending the fourth grade of twoprimary schools located in Aziziye district of Erzurum province in the fall semester of 2019-2020 academic year.Science and Technology Self-Efficacy Scale (Tatar, Yıldız, Akpınar and Ergin, 2009),Perception Scale for Problem Solving Skills (İnel, 2012) and Science course developed by theresearcher as a quantitative data collection tools in the process of data collection UnitAcademic Achievement Test was used. As the qualitative data collection tools, the homeworkdiaries held by the students, one-to-one interviews and focus group interviews on thesehomework logs and the researcher's diaries created by the researcher taking notes throughoutthe process were used.In the research, quantitative data were analyzed by using a statistical program; descriptive andcomparative analyzes were performed. In this context, Shapiro-Wilk Test, non-parametricindependent groups Mann-Whitney U test and non-parametric dependent / related groupsWilcoxon Signed Sequences Test were used. Significance level was accepted as .05 in allstatistical calculations. The descriptive analysis method was used in the analysis of qualitativedata.The findings obtained from the research are as follows: Significant differences were foundbetween the pre-test and post-test scores of the students in the experimental and controlgroups regarding their academic self-efficacy levels, problem solving skills and courseachievement levels in favor of the experimental group. As a result of the self-regulationtraining and positive changes that the students received in their Science course assignments,differences in their perspectives towards the Science course emerged, they found the coursemore enjoyable compared to the past, and they obtained more efficiency through homeworkdiaries and interviews.The findings of the research were discussed within the framework of the relevant literatureand suggestions were made to the researchers and practitioners who will make future studiesin this field.
The effects of homework self-regulation training on students’ academic self-efficacy, problem solving skills and course achievement in a fourth grade science course in primary school
Keywords: academic self-efficacy; akademik özyeterlik; course achievement; ders başarısı; Education, Elementary; Eğitim, İlk; Fen; Fen Bilimleri; homework diaries; Homework self-regulation training; ödev günlükleri; Ödev özdüzenlemesi eğitimi; Öğrenim ve öğretim (İlk); problem çözme becerileri; problem solving skills; Science; Study and teaching (Elementary)