Measurement and evaluation of hospital efficiency by data envelopment analysis - Zengin, Sinemis (My University, 2011)
VERİ ZARFLAMA ANALİZİ İLE HASTANE VERİMLİLİĞİNİN ÖLÇÜMÜ VE DEĞERLENDİRİLMESİ Günümüzde sağlık sektörü etkinliğinin arttırılması önem kazanmıştır. Sağlık harcamalarının en büyük payına sahip olan hastanelerin etkin olarak idare edilmesi hem kalitenin arttırılması hem de bütçe giderlerinin azaltılması açısından önemlidir. Sağlık sektörüne özel hastanelerin de dâhil olması ile birlikte rekabet artmış ve devlet hastanelerinin yeniden düzenlenmesi kaçınılmaz olmuştur. Sağlık sektörünün gelişimi için devlet tarafından oluşturulan “Sağlıkta Dönüşüm etkin, ulaşılabilir ve yüksek kalitede sağlık hizmeti hedeflenmiştir. Bu çalışmada hastane verimliliği açısından kendini kanıtlamış bir yöntem olan veri zarflama analizi kullanılmıştır. Türkiye’nin çeşitli ilçelerinde yer alan 444 devlet hastanesi incelenmiştir. Çalışmada “output-oriented” model kullanılmıştır ve hastanelerin “RTS regions” sınıflandırılması yapılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar incelendiğinde etkinsizliğin genel olarak ilçelerin aşırı göç almasından ya da göç vermesinden dolayı yaşanan dinamik yapı karşısında hastanelerin uyum sağlayamamasından kaynaklandığı görülmüştür. Hastanelerin daha etkin hale getirilmesi için önerimiz; temel olarak hastanelerin ulaşılabilirliği göz önüne alınarak, göç kaybeden ilçelerde yer alan diğer bir ifade ile hasta bulamadığı için etkinsiz olan hastanelerin birleştirilmesi, aşırı göç alan ilçelerde yer alan ve hastane kaynakları hasta karşısında yetersiz kalan hastanelerin bölünme yoluna giderek, ihtiyaç olunan bölgede büyüme yoluna gitmesidir.

MEASUREMENT AND EVALUATION OF HOSPITAL EFFICIENCY BY DATA ENVELOPMENT ANALYSIS Nowadays, boosting the efficiency of health sector has gained importance. Efficient management of hospitals that have the biggest share in health expenditures is significant both for the increase in quality and the decrease in budget costs. With the entrance of private hospitals into health sector, competition has increased, making the regulation of public hospitals inevitable. Efficient, accessible and high quality health service is aimed with “Transformation of Health Program” launched by the government for the development of health sector. Data envelopment analysis method, a proven method for hospital efficiency, is used for this thesis. 444 public hospitals in various cities of Turkey have been analyzed. In the thesis, “output-oriented” model is used and hospitals have been classified as “RTS regions”. Analyzing the results, it has been observed that the inefficiency stems from hospitals’ inability to adapt to the dynamic structure arising from extreme immigration figures to and from districts. Our suggestion for boosting the efficiency of hospitals is that considering the accessibility of hospitals; the ones in emigrant districts in other words the hospitals that are inefficient due to lack of patients are combined and the ones in immigration receiving districts where hospital resources remain incapable be enlarged in needed regions.
Keywords: Endüstri Mühendisliği; Veri Zarflama_Hastaneler