Ağrıyı Azaltmada Tamamlayıcı Bir Yöntem Olarak_x000D_ Su Jok Uygulaması - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Ağrı hissi, biyolojik bir tepki olarak ortaya çıktığı düşünülse desadece biyolojik olarak açıklanamayacak kadar karmaşık bir olaydır vesosyal-kültürel-psikolojik yönleri de bulunmaktadır. İnsan vücudundabirçok olumsuz duruma neden olmakla birlikte bireyin konforunuolumsuz etkilemektedir. Ağrı çok boyutlu bir sorun olduğundan, ağrıyıazaltmak için yapılacak girişimler de çeşitlilik gösterebilmektedir. Farmakolojik yöntemlere ek olarak uygulanabilecek birçok farmakolojikolmayan yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler farmakolojik tedavininyerini almak için değil, bu tedaviyi desteklemek ve fazla ilaç kullanımıyla oluşabilecek yan etkileri azaltmak için uygulanmaktadır. Aynızamanda bireyin katılımını da sağlayarak kontrol duygusu oluşturabilmektedir. Ağrının azaltılmasında birçok farmakolojik olmayan yöntemkullanılmaktadır. Bu uygulamalar, farklı mekanizmalar ile bireyi rahatlatabilmekte ve ağrının daha az hissedilmesini sağlayabilmektedir.Aromaterapi, masaj, akupunktur, akupresör, Transkutanöz Elektrik Stimulasyonu (TENS), dikkati başka yöne çekme, müzik dinleme vs. gibipek çok yöntem ağrı hissini azaltmak için kullanılabilmektedir. Bu yöntemlerin etkisi genel olarak ağrı teorileri ile açıklanabilmektedir. SuJok uygulaması da bu yöntemler arasındadır. Güney Koreli bilim adamıProf. Park Jae Woo tarafından geliştirilmiş olup, su; el jok; ayak anlamına gelmektedir. Kulak akupunkturuna benzer şekilde, vücut el veayak üzerine yansıtılmakta ve uygulama uygun noktaların uyarılmasına dayandırılmaktadır. Bitki tohumları, mıknatıslar ve çeşitli aplikatör ile belirlenen noktalar uyarılmaktadır. Bu çalışmada, farmakolojikolmayan yöntemlerden Su Jok uygulamasının ağrı üzerindeki etkilerinin ele alınması amaçlanmıştır.

Although the sensation of pain is thought to arise as a_x000D_ biological response, it is a complex phenomenon that cannot be explained only biologically and has social-cultural-psychological aspect. It_x000D_ causes many negative conditions in the human body and adversely affects the comfort of the individual. Because pain is a multidimensional_x000D_ problem, attempts to alleviate pain may vary. There are many non-pharmacological methods that can be applied in addition to pharmacological methods. These methods are not used to replace the_x000D_ pharmacological treatment, but to support this treatment and to reduce_x000D_ the side effects that may occur with excessive use of medication. It can_x000D_ also create a sense of control by enabling the participation of the individual. many non-pharmacological methods are used to reduce pain._x000D_ These applications can relieve the individual with different mechanisms_x000D_ and make the pain felt less. Aromatherapy, massage, acupuncture, acupressure, Transcutaneous Electrical Stimulation (TENS), distraction, listening to music, etc. methods can be used to reduce the feeling of pain._x000D_ The effect of these methods can be explained by pain theories in general. Su Jok application is among these methods. Developed by South_x000D_ Korean scientist Prof Park Jae Woo. Su Jok means hand and foot. Similar to the ear acupuncture, the body is projected onto the hand and_x000D_ foot and the application is based on the stimulation of the appropriate_x000D_ points. Plant seeds, magnets and various applicator points are used for_x000D_ stimulating. The aim of this study is to evaluate the effects of su jok_x000D_ aplication on pain.
Su Jok as a Complementary Method for Pain Reduction