Okul kültürünün oluşturulmasında öğretmenlerin rolü - Eyüboğlu, Özgür (My University, 2006)
Bu araştırma çalışmasında; devlet okulu ve özel okullarda çalışan öğretmenlerin okul kültürünün oluşturulmasındaki rolleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada saha araştırması tekniği kullanılmıştır. Bilgi toplama aracı olarak anket hazırlanmış ve kullanılmıştır. Hazırlanan anketler İstanbul ilindeki Ümraniye, Üsküdar, Kadıköy, Beşiktaş ve Büyükçekmece ilçelerinde tesadüfî örneklem yöntemiyle seçilen devlet okulu ve özel okullarda çalışan öğretmenlere uygulanmıştır. Bu çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. mde okul kültürü ile ilgili bulunduğumuz durum değerlendirilmiş ve neden bu araştırmanın yapıldığı açıklanmıştır. İkinci bölüm ise ilgili kaynaklar bölümüdür. Bu bölümde okul kültürü ile ilgili bugüne kadar hazırlanmış yerli ve yabancı araştırmalara yer verilmiştir. Üçüncü bölüm metodoloji bölümüdür. Bu bölümde araştırmanın yöntemi, evreni ve örneklemi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölüm bulgular ve yorumlar bölümüdür. Bu bölümde araştırmanın sonucunda toplanan anketlerin SPSS programında işleme konulduktan sonra ortaya çıkan değerlere ait oluşturulan tabloların istatistikî değerlendirmeleri ve yorumları verilmiştir. Beşinci bölüm sonuçlar bölümüdür. Bu bölümde bulgular ve yorumlar bölümünde elde edilen değerlendirmelere ve araştırmanın alt problemlerine göre sonuçlar verilmiştir. Altıncı bölüm tartışmalar bölümüdür. Bu bölümde, araştırmadan çıkan sonuçlar yorumlanmıştır. Yedinci bölüm ise öneriler bölümüdür. Bu bölümde araştırma ve araştırma sonucunda bulunan eksikliklerin düzeltilebilmesi için yapılabilinecekler hakkında önerilerde bulunulmuştur. Araştırmanın sonucuna göre okul kültürünün oluşturulmasında öğretmenlerin rolünün olduğudur.

In this research, influence of the teachers on the school culture who work in regular high schools and private high schools have been determined and field research technique has been used. Questionnaires have been prepared in order to collect information. The questionnaires have been applied to teachers working in regular high schools and private high schools in Ümraniye, Üsküdar, Kadıköy, Beşiktaş and Büyükçekmece districts of Istanbul by random sampling method. This research constitutes of seven parts. The first part is introduction in which an analysis of the school culture and the reasons of the research have been explained. The second part is the reference part in which local and foreign researches done about the school culture up to today are explained. The third part is the method part. The research method, universe and sampling have been detailed in this section. The fourth section is Findings and Interpretations. The results of questionnaires are processed in SPSS program and statistical charts are explained and interpreted. The part five is the results part. Results are given according to the sub-problems of research and evaluations. Part six is the discussion part. The evaluations and interpretations are made according to the results of the research. Part seven is the suggestion part . Suggestions are made in order to correct mistakes and fill the gaps. The important result of the research is that teachers have influence on the school culture.
Keywords: Öğretmen_Öğrenci İlişkileri; Öğretmenler_Eğitim_Okul Kültürü