Akciğer tüberkülozlu hastalarda yaşam kalitesi - Taşkın, Feride (My University, 2007)
1. ÖZET Bu arastırma, Akciger Tüberkülozlu hastaların yasam kaliteleri ve yasam kalitelerini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Veriler; yüz yüze görüsme yöntemiyle, hastaların bireysel ve hastalıgına iliskin özelliklerini tanıtıcı toplam 27 soru içeren anket formu ve yasam kalitesini degerlendirmek için Yasam Kalitesi Ölçegi ( Quality Of Life ) kullanılarak toplandı. Verilerin degerlendirilmesi, Statistical Package for Social Sciences ( SPSS ) programında istatistik uzmanı tarafından yapıldı. Verilerin yorumlanmasında yüzdelik, Oneway Anova testi, Tukey HDS testi, Kruskal Wallis testi, Mann Whitney U test, student t testi kullanıldı. Olguların büyük çogunlugu 35.12±13.67 yasında ve erkek ( % 74.0 )’tir. Olguların % 56.1’i evli, % 56.5’i ilkögretim mezunu, % 63.0’ü serbest meslek sahibidir. Olguların %62.5’ini yeni olgu, %26.8’ini nüks ve %10.7’sini çok ilaca dirençli tanısı ile tedavi gören hastalar olusturdu. Arastırmaya alınan olguların yas, cinsiyet, egitim, gelir düzeyi, hastanede yatıs sayısı, tüberküloz dısında baska bir hastalıgın varlıgı, tüberküloz hastalıgına yakalandıktan sonra aile içi, komsuluk ve arkadaslık iliskileri, es ile cinsel hayat, is yasamı iliskileri, gelir durumu, ilaçları kullanma durumu, hastalıgı degerlendirme, tedavi ekibine duyulan güven ile yasam kalitesi arasındaki iliskiler incelendiginde; aralarında istatistiksel olarak anlamlı farkların (p<0.01; p<0.05) oldugu saptandı. Medeni durum, yasama durumu, sosyal güvence, ailede baska tüberküloz hastasının bulunması, tüberküloz hastalıgına yakalandıktan sonra dinsel inanç, tedaviye devam etme, tüberküloz grupları ile yasam kalitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı ( p>0.05 ). Arastırmamıza göre; olgularımızın sosyo-demografik ve hastalıga iliskin özellikleri yasam kalitesini etkilemektedir. Akciger tüberkülozlu hastalarda yasam kalitesini etkileyen faktörlerin tüm saglık ppofesyonelleri tarafından bilinmesi gereklidir. Akciger tüberkülozu, tüberküloz, yasam kalitesi. 2 2.

Quality Of Life In Patients With Pulmonary Tuberculosis This descriptive study was performed to determine the quality of life and related factors of patients with Pulmonary Tuberculosis. Data were obtained by interviewing with the patients face to face, by researchers. Quality of Life which reflects individual and pulmonary tuberculosis related features of the patients was used. Evulation of the obtained data was performed by a statistician using Statistical Package for Social Sciences ( SPSS ). Percentage, Oneway Anova test, Tukey HDS test, Kruskal Wallis test, Mann Whitney U test and student t test were also used for evaluating the data. Most of the cases were male (74%) and their mean age was 35,12± 13,67. The 56,1 percent were married while 56,5 % had finished only primary education and 63 % were self employed. New cases composed % 62,5 of the cases, as 26,8 % were relapsing and 10,7 %, multi drug resistant ones. As the cases were investigated by means of the relationship between the quality of life and age, sex, educational condition, income, hospitalization count, comorbid disease existence, the relationship between the family, the neighbours and the friends after being tuberculosis, sexual intercourse with the partner, relations in the professional life, taking the pills, assessment of the disease and the reliance to the health workers, statistically significant differences were achieved (p< 0,01;p< 0,05). But there were no significant difference between the marital status, social security condition, presence of another tuberculosis patient in the family, religious beliefs, continuation of therapy, tuberculosis category situation and the quality of life (p> 0,05). According to our findings, the quality of life levels of our subjects were determined by their socio-demographic and disease related properties. Health workers should have know all the factors affecting the quality of life levels of pulmonary tuberculosis patients. Key words: Pulmonary tuberculosis, quality of life, tuberculosis.
Keywords: cerrahi hastalıklar; tıp; Yaşam Kalitesi