Kalp damar cerrahisinde antibakteriyel özellikli (triclosan kaplı) sütur materyali kullanımının cerrahi alan enfeksiyonuna etkisi - Andsoy, Işıl Işık (My University, 2010)
KALP DAMAR CERRAHİSİNDE ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKLİ (TRİCLOSAN KAPLI) SÜTUR MATERYALİ KULLANIMININ CERRAHİ ALAN ENFEKSİYONU ÜZERİNE ETKİSİ Araştırma, kalp damar cerrahisinde antibakteriyel özellikli (triclosan kaplı) sütur materyali kullanımının cerrahi alan enfeksiyonuna etkisini belirlemek amacıyla prospektif, randomize, kontrollü ve çift kör çalışma olarak yapıldı. Araştırma evrenini, İstanbul’da özel bir hastanede kalp damar cerrahisi uygulanan hastalar oluşturdu. Evreni temsil edecek örneklem sayısı 510 hasta olarak belirlendi. Antibakteriyel özellikli sütur materyali kullanılan 170 hasta deney grubunu, rutin sütur materyali kullanılan 340 hasta kontrol grubunu oluşturdu. Hastalar, taburculuk sonrası 10., 20. ve 30. gün sternum ve bacak insizyon yerleri, araştırmacı tarafından CDC kriterlerine uygun olarak hazırlanan enfeksiyon izlem formu ile izlendi. Araştırmada, deney ve kontrol grubu arasında, bacak ve sternum bölgesinde gelişen cerrahi alan enfeksiyon ilişkisi ve risk faktörleri incelendi. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, ortalama, ki kare ve t-testi kullanıldı. Araştırmada, deney ve kontrol grubu arasında, sternum ve bacak yara enfeksiyonu gelişmesi açısından anlamlı fark bulunmadı. Yaş, beden kitle indeksi (BKİ), eğitim, sigara kullanma, cerrahi işlem türü ve süresi, cerrahi girişim öncesi hastanede kalış süresi, toplam hastanede yatış süresi, cerrahi girişimin acil ya da elektif oluşu ile cerrahi alan enfeksiyonu gelişmesi arasında anlamlı fark olmadığı, EuroSCORE, anemi ve cinsiyet ile anlamlılığa yakın fark olduğu saptandı. Diyabetin cerrahi alan enfeksiyonu gelişmesinde bağımsız risk faktörü olduğu belirlendi. Araştırmada, deney ve kontrol grubu arasında anlamlı fark bulunmamasına karşın, hastaya zarar vermeme ilkesine dayanarak antibakteriyel özellikteki materyallerin riskli hastalarda ve kirli ameliyatlarda enfeksiyon riskini önlemek amacıyla kullanılabileceği ve bu konuda daha çok sayıda hastalar üzerinde çalışmaların yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır. THE EFFECT OF THE USE OF ANTIBACTERIAL (TRICLOSAN COATED) SUTURE MATERIAL IN CARDIOVASCULAR SURGERY ON SURGICAL SITE INFECTION This study was performed in a prospective, randomized, controlled and double-blinded manner, in order to determine the effect of the use of antibacterial (Triclosan-coated) sutures on infection of the surgical area. The study universe comprised patients undergoing cardiovascular surgery in a private hospital in Istanbul. The number of subjects in the study sample was designated as 510 patients. 170 patients on whom the antibacterial sutures were used composed the patient study group, and 340 patients on whom routine suture was used composed the control group. The patients’ sternal and leg incision areas were followed-up and assessed by the researcher on the 10th, 20th and 30th days after having been discharged. In the study, the association of infection developing in the sternal and leg surgical areas, and the risk factors were analyzed. All the datas were evaluated by using percentile, the mean, chi-square and t-test. No significant differences were found in the sternal and leg surgical wounds between the study and the control groups. Furthermore, no significant differences were found to correlate with the development of infection with regard to age, body mass index (BMI), education, smoking, the type of surgery and duration, duration of preoperative hospitalization, and the being of urgency or being elective surgery; however, significant differences were encountered with regard to EuroSCORE, anemia, and gender. Diabetes was determined as an independent risk factor in the development of infection in the surgical site. In spite of the fact that there were no statistically significant differences between the study and the control groups in the study, in accordance with the principle of not causing harm to the patient, we can reach a conclusion by stating that the antibacterial material can be used in patients at risk and in contaminated surgical fields, in order to prevent infection. Further studies with higher numbers of patients are required to reach a consensus on this matter.
Keywords: Cerrahi Hastalıklar