The effects of gender roles to the leadership perception in the banking sector - Yetişen, Ece (My University, 2006)
BANKACILIK SEKTÖRÜNDE CİNSİYET ROLLERİNİN LİDERLİK ALGISINA ETKİSİ Rekabetin arttığı iş dünyasında şirketleri başarıya götüren ve bu yönde katma değer sağlayan insan gücünün önemi göz önünde bulundurularak, bu araştırmada bu insan gücünü daha iyiye götürecek liderin özellikleri bir başka ifade ile liderlik kavramı ele alınmıştır. Liderlik tanımından, kapsamından, yönetici ile arasındaki farklılıklardan bahsedilerek liderlik kavramının sınırları çizilmiştir. Daha sonra liderlerin astları tarafından lider olarak algılanmasında etkili olan faktörlerden cinsiyet ve cinsiyet rollerinden bahsedilmiştir. Günümüze kadar liderlik algısı ile ilişkisi araştırılan kişilik ve cinsiyet değişkenlerinden sonra son dönemde çalışmalara konu olan cinsiyet rollerinin liderlik algısına etkisi araştırma konumuzu oluşturmuştur. Yöneticinin cinsiyet rolleri ile birlikte yöneticinin cinsiyetinin de etkisi araştırılmış olup, bunun yanı sıra liderlik algısına etkisi olabileceği düşünülen astın cinsiyeti, yaşı, unvanı, medeni durumu ve bir üst yöneticisi ile çalışma süresinin etkisi olup olmadığı ele alınmıştır. Türkiye’de cinsiyet ve cinsiyet rollerinin liderlik ile ilişkisini araştıran çalışmalardan farklı olarak konu ile ilgili sektörel bir çalışma yapmak adına örneklem grubu bankacılık sektöründen seçilmiştir. Çalışanların, yöneticilerini lider olarak algılamada yöneticilerinin cinsiyet ve cinsiyet rollerinin etkisine Bem Cinsiyet Rolleri Envanteri ve Genel Liderlik İzlenimi Ölçeği kullanılarak bakılmıştır. Analiz sonuçları incelendiğinde; androjen cinsiyet rolüne sahip yöneticilerin daha fazla lider olarak algılandığı söylenebilir. Lider olarak algılanma üzerinde etkisi araştırılmış olan astın(katılımcının) cinsiyeti, yaşı, bir üst yönetici ile çalıştığı sürenin anlamlı bir etkiye sahip olmadığı görülmüştür. Bununla birlikte, yöneticinin cinsiyet rolünün dışında erkek yöneticilerin de kadın yöneticilere göre daha fazla lider olarak algılandığı bulunmuştur

The properties of the leader who will improve man power and the concept of leadership have been discussed in this study taking into consideration the importance of man power which makes companies successful in the competitive business world and provides added value. Discussing the definition and scope of leadership and the difference between a leader and an executive has drawn the borders of the concept of leadership. Sex and gender roles, which are factors affecting leaders’ perception as leaders by their subordinates, have been argued. The influence of gender roles on leadership perception is the subject matter of our research study after identity and gender variants whose relationship with leadership perception have been studied so far. Not only the gender roles of the executive but the sex of the executive have been studied, and the sex, title, marital status of the subordinate, and the duration of the subordinates work with their superiors have been analyzed to see if they affect leadership perception. The sample group was selected from the banking sector to do a sectoral study different from the other studies done in Turkey analyzing the relationship between sex, gender roles and leadership. Bem Sex Roles Inventory and General Leadership Impression Criteria were used to look at the effect of the sex and gender roles of the executives on the workers’ perception of their executives. The results of the analyses are as follows; it can be claimed that the executives with androgynous gender roles are perceived more as leaders. It has been seen that the sex and age of the subordinate and the duration of the subordinates worked with their superiors, whose effects on leadership perception were studied, do not have a meaningful effect. Furthermore, it has been found out that male executives are perceived more as leaders than female executives apart from the gender role of the executive.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; İnsan Kaynakları Yönetimi; Liderlik_Cinsiyet Faktörü