The effect of agile project management methods on job satisfaction : a research on information technology employees - Dinçer, Rana Elif (My University, 2024)
Bu çalışmanın amacı, çevik proje yönetim metodolojisinin çalışanların iş tatmini ve işi bırakma niyeti üzerindeki doğrudan etkisini ve Hackman ve Oldham’ın İşin Özellikleri Modeli’nin (1974) iş tatmini üzerindeki aracı etkisini değerlendirmektir. Ayrıca, çalışmanın amacı arasında çalışanların iş tatmini ve işi bırakma niyetini etkileyen unsurları belirlemek ve iş tatmini düzeylerini genel olarak ve boyutlar bazında saptamak da bulunmaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek için, bilgi teknolojileri departmanında çevik proje yönetim süreçleri konusunda deneyime sahip 217 bilgi teknolojisi çalışanına çok maddeli bir anket uygulanmıştır. Ölçeklerin doğrulanması ve çalışmanın boyutlarının belirlenmesi amacıyla keşfedici ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmış ve modeli test etmek için yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Sonuçlar, çevik proje yönetimi uygulamalarının çalışanların iş tatmini üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca, çevik proje yönetimi uygulamalarının, işin özelliklerinden geri bildirim ve işin anlamlılığı aracılığıyla iş tatminini olumlu etkilediği dikkat çekicidir. Çalışma, çevik proje yönetim uygulamaları ile çalışanların işi bırakma niyeti arasında anlamlı bir ilişki bulamasa da, bu konu hakkında gelecekte yapılacak çalışmalar için değerli bilgiler sunması beklenmektedir.

The purpose of this study is to assess the impact of using agile project management methodology on employee job satisfaction and intention to leave the job, both directly and through the mediating effect of Hackman and Oldham's Job Characteristics Model (1974) on job satisfaction. The study also aims to identify the factors influencing employee job satisfaction and intention to leave the job, as well as to determine job satisfaction levels overall and by dimensions. To achieve this, a multi-item questionnaire was administered to 217 information technology employees who have experience with agile project management processes in the information technology department. Confirmatory and exploratory factor analyses were conducted to validate the scales and identify the study's dimensions, and structural equation model was used to test the model. The results indicate that agile project management practices have a direct impact on employee job satisfaction. Additionally, it is noteworthy that agile project management practices positively influence job satisfaction through feedback and task significance from job characteristics. Although the study did not find a significant relationship between agile project management practices and employees' intention to leave the job, it is expected to provide valuable insights for potential future studies on this topic.
Keywords: Corporate culture; Çevik Proje Yönetimi; Factor Analysis; Faktör Analizi; İş tatmini; İşin Özellikleri; İşten Ayrılma Niyeti; Job Characteristics; Job satisfaction; Organizational behavior; Örgütsel davranış; Structural Equation Model; Şirket kültürü; Turnover Intention; Yapısal Eşitlik Modeli Agile Project Management