Patent Duktus Arteriosus Ligasyonu Yapılan Prematüre İnfantlarda Anestezi Sonuçlarımız - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Amaç: Patent duktusarteriozus (PDA) anomalisi olan prematüre infantlarda düşük doğum ağırlığı nedeniyle girişimsel güçlükler ve bronkopulmoner displaziye bağlı ventilasyon sorunları görülmektedir. Çalışmamızda, yüksek riskli olan bu hastalarda anestezik yaklaşım, hemodinami ve cerrahi süresince gelişebilen komplikasyonları inceledik.Gereç ve Yöntem: Hastanemizde pediyatrik Kalp Cerrahisi Kliniğinde PDA ligasyonu yapılacak 39 prematüre olgu hastane Bilimsel Kurul onayı ve hasta onamları sonrası çalışmaya alındı.Hastaların doğum haftaları, ağırlıkları, ek kardiyak patoloji ve nekrotizan enterokolit varlığı kaydedildi. Hemodinamik veriler, kan basıncı, kalp hızı, SaO2, NIRS ameliyat süresince izlendi, hipotansiyon, bradikardi, kanama gelişmesi gibi komplikasyonlar belirlendi. Bulgular: Hastaların ortalama doğum haftası 28.49±2.72, yaşları 24.02±6.35 gün ve ağırlıkları 924.43±30.70 g olarak kaydedildi. Cerrahi sırasında bradikardiye bağlı geçici hipotansiyon %25.6 oranında görüldü. Tartışma ve Sonuç: PDA ligasyonu yapılan prematü- re infantlarda anestezi sırasında geçici hipotansiyon, bradikardi ve oksijen satürasyonunda düşme riski mevcuttur. Düşük doğum ağırlıklı, konjestif kalp yetmezliği olabilen bu hastalarda anestezi yönetiminde, hemodinamik verilerin yakın takibinin önemli olduğu sonucuna vardık.

Objective: In preterm infants with patent ductus arteriosus, due to low birth weight, interventional difficulties and ventilation problems caused by bronchopulmonary dysplasia are commonly observed. In this study, we analysed the anaesthetic approach, hemodynamics and surgical complications in these high risk patients.Material and Methods: After the approval of the scientific committee and the informed consent of the patients were obtained, 39 preterm patients scheduled for PDA ligation in our paediatric heart surgery clinic were enrolled in the study. Data related to birth weeks, birth weight, additional cardiac pathology and the necrotising enterocolitis were recorded. Hemodynamic data such as blood pressure, heart rate, SaO2 and NIRS were monitored and complications such as hypotension, bradycardia and bleeding were determined.Results: Mean gestational age at birth (28.49±2.72 weeks), mean age (24.02±6.35 days), and birth weights (924.43±30.70 g) were recorded for weight. During the surgery, transient hypotension due to bradycardia was observed in 25.6% of the cases. Discussion and Conclusion: In preterm infants undergoing PDA ligation, risk of transient hypotension, bradycardia and low oxygen saturation is detected during anaesthesia. We concluded that close observation of hemodynamics during anaesthetic management in these patients with low birth weight who may have congestive heart failure carries utmost importance.
Our Anesthetic Results in Preterm Infants Undergoing Patent Ductus Arteriosus Ligation
Keywords: Anestezi; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Üroloji ve Nefroloji