Bir Bilim İnsanının Kavramlarla Yolculuğu:_x000D_ İlhan Tekeli ve Alternatif Bir Patika - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Bu makalede bilim insanlarının bilgi üretim sürecinde kullandıkları kavramların yeri veönemi, bir bilim insanı olarak Prof. Dr. İlhan Tekeli’nin kavramlarla olan ilişkisi üzerindenele alınmıştır. Kavramlar, sosyal bilimcilerin toplumsal gerçekliği anlama ve açıklama uğraşısında temel dayanakları, araçlarıdır. Tekeli’nin kavram oluşturma serüveni, bilim insanlarının dünyanın düşünce macerasının bir parçası olmak ve bilimsel olanı gündelik hayata taşımak iddialarını sorgulamak için bir vaka çalışmasına olanak verecek nitelik ve kapsamdadır.Bu nitelik ve kapsamı ortaya çıkaran, Tekeli’nin Türkiye kent ve bölge planlama alanınınkurucularından biri olarak önerdiği kavramlarla alana yön vermekte etkili olmasından ziyade,kavramları epistemolojik sorgulamalarla ele almasıdır. Çalışmada Tekeli’nin kent çalışmalarıalanında oluşumuna katkı sunduğu çok sayıda ve çeşitteki kavramı içeren geniş kavram setinden iki örnek incelenmiştir. Örnek olarak seçilen “yönetişim” ve “konut sunum biçimi”kavramları üzerinden Tekeli’nin kavram oluşturma serüveni kesitlerle tasvir edilmiştir. Araştırmada çeşitli veri toplama teknikleri ve analiz stratejilerini bir araya getiren karma yöntemkullanılmıştır. Benimsenen karma yöntem içinde verilerin bulgulara dönüştürülmesindekatılımcı nesneleştirme ve söylem analizi belirleyici olmuştur. Çalışma bulgularıyla bir biliminsanının bilimsel bilgi üretimi sürecinde kavramlar aracılığıyla özgün katkı geliştirme olanakları tartışmaya açılmış ve Tekeli’nin kavramlarla ilişkisinde alternatif bir patika oluşturduğu belirlenmiştir.

This article discusses the position and the importance of the concepts used in the process of_x000D_ scientific knowledge production basing on an analysis of Prof. Dr. İlhan Tekeli’s relation with_x000D_ concepts as a scientist. Concepts are the main tools for social scientists to grasp and explain_x000D_ social reality. İlhan Tekeli’s journey of concept building as a social scientist is portrayed to_x000D_ present an exemplar to scientists being a part of the world’s shared ideas and claiming to_x000D_ convey scientific facts to everyday life. Tekeli not only guided the field of urban studies by_x000D_ presenting new concepts and conceptualizations as one of the founders of the field of urbanism_x000D_ in Turkey but also engaged in epistemological interrogation on concepts of the field. Two_x000D_ samples among the set of broad-spectrum of concepts that Tekeli contributed to the development of urban studies are examined. Tekeli’s adventure of concept building is portrayed_x000D_ through analyzing his contribution to the concepts of “governance” and “mode of housing_x000D_ provision”. The study applies mixed-method as the research method to combine various forms_x000D_ of data collection techniques and analysis strategies. Participatory objectification and discourse analysis are conducted for converting data into findings within the mixed method. The_x000D_ opportunities for developing authentic contributions of a scientist to the scientific knowledge_x000D_ production process through concepts are opened for discussion basing on the findings of the_x000D_ study. It has been argued to conclude that Tekeli has developed an alternative path with regards to his relations with concepts.
A Scientist’s Journey with Concepts: İlhan Tekeli and an Alternative Path