Hisse senedi getirileri tahmin aracı olarak yatırımcı duyarlılığı - Keleş, Emrah (My University, 2015)
HİSSE SENEDİ GETİRİLERİ TAHMİN ARACI OLARAK YATIRIMCI DUYARLILIĞI Bu çalışmada yatırımcı duyarlılığı ile hisse senedi getirilerinin tahmin edilmesi amaçlanmaktadır. Yatırımcı duyarlılığı temsilcileri olarak, tüketici güven endeksi ile piyasa güven endeksinin makro değişkenler üzerine kurulan zaman serisi regresyonlarından elde edilen kalıntılar (hata terimleri) kullanılmıştır. Yatırımcı duyarlılığının yatay kesitsel getiriler üzerindeki etkisi panel veri (sabit etkiler) regresyonları yardımıyla açıklanmaktadır. Getiri tahmin regresyonlarında geçmiş dönem getirileri, piyasa büyüklüğü, piyasa değerinin defter değerine oranı (PD/ DD) ve temettü verimi gibi firmalara özgü veriler ile makro göstergeler kontrol değişkenleri olarak kullanılmıştır. Borsa İstanbul (BİST) Pay Piyasasında ve Franfurt Borsası DAX Endeksinde işlem gören hisse senetlerine ait olan veriler 2004-2014 yıllarını kapsamaktadır. Duyarlılık etkileri aylık, yıllık, iki yıllık ve üç yıllık dönemler için incelenmiştir. Yatırımcı duyarlılığı çalışmalarında kullanılan dönemlerden farklı olarak daha kısa ve daha uzun süreli dönemler için duyarlılığın etkileri araştırılmaktadır. OECD tüketici güven endeksi ve piyasa güven endeksi, Almanya ve Türkiye örneğinde bir arada kullanılmaktadır. Çalışma test edilen dönemler ile gelişmiş ve gelişen piyasaların karşılaştırılması bakımından diğer çalışmalardan ayrılmaktadır. Çalışma sonucunda OECD tüketici güven endeksinden elde edilen temsilcilerin BİST örnekleminde gelecek hisse senedi getirilerini bir, iki ve üç yıllık dönemde güçlü bir şekilde tahmin ettiği tespit edilmiştir. Piyasa güven endeksi için anlamlı sonucun elde edilememesi, güven endekslerinin kurumsal duyarlılıktan çok bireysel duyarlılık temsilcisi olarak kullanılabileceğine yönelik kanıt sunması açısından ayrıca önemlidir. Her iki piyasada PD/ DD oranı yüksek hisse senetleri ortalamada daha düşük getiri elde etmektedir. PD/ DD oranına göre farklı gruplara ayrılan BİST portföyleri arasında düşük orana sahip grup yüksek duyarlılık dönemlerini takip eden dönemlerde daha yüksek getiri elde etmiştir. Bu kanıt yüksek getirilerin daha yüksek risk ile elde edileceğini savunan Sermaye Varlıkları Fiyatlama Modelinin temel prensibi ile örtüşmemektedir. Risksiz faiz oranından daha düşük getiriye sahip hisse senetlerinin elde tutulması ise rasyonellik ile çelişmektedir. BİST ve DAX hisse senetlerinin geçmiş getirileri ile ilgili olarak uzun dönem trend değişimi, DAX hisse senetlerinde ayrıca momentum etkisi tespit edilmiştir. Yatırımcı Duyarlılığı, Davranışsal Finans,Getiri Tahmini, Hisse Senetlerinin Yatay Kesitsel Getirileri

INVESTOR SENTIMENT AS PREDICTION TOOL FOR STOCK RETURNS The purpose of this study to predict stock returns with investor sentiment. As investor sentiment proxies, residuals derived from time series regressions of consumer and business confidences indexes on macro variables are used. The effects of investor sentiment on cross-section of stock returns are explained with the help of panel regressions (fixed effects). Firm-specific charecteristics, such as past returns, market capitalization, price to book ratios and dividend yield, and macro indicators are used as control variables in the regressions of return predictability. Data for the stocks traded on Equity Market of Istanbul Stock Exchange (BIST) and DAX index of Frankfurt Stock Exchange involve 2004-2014 periods. Sentiment effects are examined for montly, yearly, two-year and three-year periods. Contrary to investor sentiment studies, the effects of sentiment are explored for shorter and longer periods. In Germany and Turkey samples, OECD consumer confidence index and business confidence index are considered together. The study is different from others in terms of developed and emerging markets comparison, and the test periods used. In conclusion, sentiment proxies obtained from OECD consumer confidence index are determined to predict stock returns strongly for one to three-year periods. Not having significant results for business confidence index is also important as evidence of that it can be proxy for individual sentiment rather than corporate sentiment. In both markets, stocks with higher price to book ratios earn lower returns. Among different BIST portfolios sorted by their price to book ratios, the group with lower ratios earn higher returns following high sentiment periods. This evidence does not overlap with basic principle of CAPM which assume higher returns are riched by higher risk. Holding stocks that earn lower returns than risk-free rate contradicts rationality. Furthermore, related to past returns of BIST and DAX stocks, long term return reversal, as well as momentum effect in DAX stocks are documented Investor Sentiment, Behavioral Finance, Return Predictability, Cross-Section of Stock Returns
Keywords: Finans; Hisse senetleri; İşletme; Muhasebe; Yönetim