Necmî Alî Dîvançesi - Uzunca, İsmail Hakkı (My University, 2019)
Bu çalışmada şiirlerinden hareketle XIX. yüzyıl Bektaşî şâirlerinden olduğu düşünülen Necmî Alî’nin Dîvançe’si ele alınmıştır. Necmî Alî Dîvançesi, Ehl-i beyt sevgisi üzerine nazmedilmiştir. Dîvançe’de ağırlıklı olarak na’t-ı şerîf, na’t-ı Alî, mevlid-i Nebî, mevlid-i Alî, mersiye ve maktel gibi Ehl-i beyt konulu edebî türler yer almaktadır.Çalışmanın giriş kısmında, Türk edebiyatında Necmî mahlasını kullanan şâirler hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, Necmî Alî Dîvançesi’nin şekil ve muhteva özellikleri incelenmiştir. İkinci bölümde, Bektaşî edebiyatının temel unsurlarının Dîvançe’deki görünümü ele alınarak Necmî Alî’nin Bektaşîlikle irtibâtı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Necmî Alî Dîvançesi’nin transkripsiyonlu metni neşredilmiştir.

This study discusses the Dîvançe of Necmî Alî, who is considered to be one of the 19th century Bektashi poets. Necmi Alî’s divan was written about the love for Ahl al-Bayt. The major part of the divan consists of works that belong to the literary genres na’t-ı şerîf, na’t-ı Alî, mevlid-i Nebî, mevlid-i Alî, mersiye and maktel.In the introductory part of the study information is given about the poets who use the pseudonym Necmî in Turkish literature. The first chapter analyses the form and content characteristics of Necmi Alî’s Divan. In the second part, the Dîvançe is examined with regard to the main elements of Bektashi literature and the connection between Necmî Alî and Bektaschism is attempted to be revealed. In the third part of the study the transcribed text of Necmi Alî’s Dîvançe was published.
Keywords: Ahl al-Bayt; Bektashi literature; Bektâşî edebiyatı; Ehl-i beyt; History; Islam; Islamic literature, Turkish; İslam; İslam edebiyatı, Türk; Necmî Alî; Tarih