Bankacılık sektöründe bağımsız düzenleyici kurullar: dünya ve Türkiye uygulamalarının karşılaştırmalı analizi - Gül, Zehra (My University, 2009)
BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BAĞIMSIZ DÜZENLEYİCİ KURULLAR: DÜNYA VE TÜRKİYE UYGULAMALARININ KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ ÖZET Finansal serbestleşmeyle birlikte devletin rolünde meydana gelen değişim sonucu devlet, altyapı ile ilgili birtakım işleri özel sektöre devretmiştir. Bu gelişme sonucunda bu kurumların devlet eliyle denetlemesi ihtiyacı doğmuştur. Bu ihtiyaç sonrasında farklı sektörlere yönelik denetleyici statüde bağımsız üst kurullar oluşmuştur. 1980'lerden itibaren başlayan finansal serbestleşme ile birlikte bankacılık ve finansal sektörün düzenlenmesi gereği doğmuştur. Bunda, sadece kâr güdüsüyle hareket eden banka ve diğer finansal kurumların ekonomide finansal istikrarsızlar yaratabilecek etkinliğe sahip olmalarının rolü büyüktür. Bankalardan kaynaklanabilecek ekonomik istikrarsızlıkların önlenmesi amacıyla dünya ülkeleri finans alanında düzenleyici ve denetleyici göreve sahip üst kurullar oluşturmuşlardır. Ülkemizde de bankacılık sektöründe yaşanan krizlerde dolayı ülke ekonomisi büyük zararlar görmüştür. Bu krizlerin yaşanmaması için düzenleyici ve denetleyici role sahip bankacılık üst kurulları oluşturulmuştur. BDDK, TMSF, Bankalar Birliği gibi kurulların bankalara getirdiği düzenlemelerle ve bankaların etkin bir şekilde denetlemesi ile bankaları oluşturabileceği zararları önüne geçilebilecektir. nansal serbestleşme, bankacılık, bağımsız, üst kurul INDEPENDENT REGULATORY COMMITTEES IN THE BANKING INDUSTRY: A COMPARATIVE ANALYSIS OF THE PRACTICES IN TURKEY AND THE WORLD

As a result of the change in the role of government occurring due to financial liberalization, certain jobs regarding substructure have been transferred to private sector. As a consequence of this development, the need for the inspection of these foundations by the hand of government has arisen. This need have brought forth the establishment of independent supreme boards on inspector level, targeting various sectors. Together with financial liberalization starting in 1980s, the need for the regulation of banking and finance sectors has emerged. The fact that profit-oriented banking establishments and other finance foundations have the ability to cause financial instabilities in economy plays a great role in that. In order to prevent the instabilities caused by banks, countries have set up supreme boards which have the duties of regulation and inspection. In our country, the crises that have been encountered in banking sector have damaged the economy to a great extent. In order to prevent them, banking supreme boards that have the duties of regulation and inspection have been established. It will be possible to prevent the damage that banks in Turkey are likely to cause by the regulations that BDDK (In English: BRSA), TMSF (In English: SDIF) and Banking Association make and effective inspection of the banks. nancial liberalization, Banking, Independent, Supreme board.
Keywords: Bağımsız Denetim; Bankalar ve Bankacılık; Bankalar ve Bankacılık_Türkiye