Bellek ve öğrenmenin geniş kapsamlı ölçümü ile geniş kapsamlı başarı testinin geçerlilik, güvenilirliği ve dokuz yaş çocuklarda değerlendirilmesi - Taşören, Aslı Burçak (My University, 2008)
Bu araştırmada 9 yaş grubu için Bellek ve Öğrenmenin Geniş Kapsamlı Ölçümü 2 (BÖGKÖ 2, Wide Range Assessment of Memory and Learning 2, Sheslow ve Adams, 2003) isimli nöropsikolojik testin içinde yer alan Şekil Bellek, Parmak Pencere ve Sembolik Çalışma Belleği isimli alttestlerin ve Geniş Kapsamlı Başarı Testi III’ün (Wide Range Achievement Test, WRAT III, Wilkinson, 1993) aritmetik alttestinin güvenilirlik ve geçerlilik çalışmaları yürütülmüş ve bellek becerileri ile aritmetik problem çözme becerisi arasındaki ilişki incelenmiştir. Bellek ve Öğrenmenin Geniş Kapsamlı Ölçümü 2 (BÖGKÖ 2) testi içinde yer alan Şekil Bellek alttesti görsel bellek becerisini; Parmak Pencere alttesti görsel dikkat/ konsantrasyon ve sıralı görsel bilgiye dair bellek becerisini; Sembolik Çalışma Belleği alttesti ise sayı ve harf tabanlı çalışma belleği becerisini değerlendirmektedir. Geniş Kapsamlı Başarı Testi III’ün (GKBT III) aritmetik altesti ise aritmetik işlemler çözme becerisini değerlendirmektedir. BÖGKÖ 2 Testinin, 9 yaş çocukları için alttest ilişkileri bakımından geçerli olduğu, alttestlerinin zamana karşı değişmezlik ve iç tutarlılık bakımından güvenilir olduğu saptanmıştır. Benzer şekilde GKBT III’ün aritmetik alttestinin 9 yaş çocukları için zamana karşı değişmezlik ve iç tutarlılık bakımından güvenilir olduğu saptanmıştır. Dokuz yaş çocuklarının BÖGKÖ 2 Testinin Şekil Bellek, Parmak Pencere ve Sembolik Çalışma Belleği alttestlerinden aldıkları puanlar ile Geniş Kapsamlı Başarı Testi’nin aritmetik alttestinden aldıkları puanlar arasındaki ilişkiye bakılmış ve Şekil Bellek ve Sembolik Çalışma Belleği alttestleri ile aritmetik alttesti arasında anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. BÖGKÖ 2 testinin Şekil Bellek, Parmak Pencere ve Sembolik Çalışma Belleği alttestlerinin ve GKBT III’ün aritmetik alttestinin 9 yaş çocukları için ortalama, standart sapma, ortalamanın standart hatası, medyan ve yüzdelik sıralamaları hesaplanmıştır. BÖGKÖ 2 Testinin Şekil Bellek, Parmak Pencere ve Sembolik Çalışma Belleği alttestlerinden alınan puanların 9 yaş çocukları için cinsiyet ve okul türüne göre değişkenliklerine bakılmış ve özel okulda okuyan öğrencilerin devlet okulunda okuyan öğrencilere kıyasla Parmak Pencere alttestinde daha yüksek başarı gösterdikleri, Sembolik Çalışma Belleği alttestinde ise özel okulda okuyan öğrencilerin devlet okulunda okuyan öğrencilere kıyasla daha düşük başarı gösterdikleri görülmüş. Geniş Kapsamlı Başarı Testi’nin aritmetik alttestinde ise bu bağlamda anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Anahtar sözcükler: Bellek, çalışma belleği, nöropsikolojik testler, matematik başarısı.

VALIDITY AND RELIABILITY OF THE WIDE RANGE ASSESSMENT OF MEMORY AND LEARNING, AND THE WIDE RANGE ACHIEVEMENT TEST AND THE ASSESSMENT OF NINE YEAR OLD STUDENTS The purpose of this study is to assess the validity and reliability of certain subtests of the Wide Range Assessment of Memory and Learning 2 test (WRAML, Sheslow and Adams, 2003) and the Wide Range Achievement Test III (WRAT III, Wilkinson, 1993) and to see probable effects of memory functions on arithmetical problem solving. The reliability and validity of three subtests of WRAML 2 namely Design Memory, Finger Windows and Symbolic Working Memory subtests are assessed. The Design Memory subtest which is a part of the Visual Memory Index, measures visual memory concerning shapes; the Finger Windows subtest which is a part of the Attention/ Concentration Index measures visual attention, concentration and sequential visual memory; whereas Symbolic Working Memory subtest which is a part of the Working Memory Index, measures digit and letter based working memory. The reliability and validity of the arithmetic subtest of the WRAT III which measures arithmetical problem solving, was also studied. Results show that the three subtests of WRAML 2 are reliable in terms of test-retest reliability and internal consistency, and valid in terms of subtest relationships. Similarly, the arithmetic subtest of WRAT III is reliable in terms of test-retest reliability and internal consistency. Mean, standard deviation, standard error of measurement, median, and percentiles are computed for all subtests. The relationship between WRAML 2 subtests and the arithmetic subtest of WRAT III are assessed for 9 year old students. A significant relationship is found between the Design Memory and Symbolic Working Memory subtests of WRAML 2 and the arithmetic subtest of WRAT III. The results of the regression analysis show that all three subtests explain 24% of the variance in arithmetic scores, where Symbolic Working Memory subtest has the highest effect. Subtest scores in terms of school type and gender are assessed and no consistent results are found. Students in the two private schools showed higher scores on Finger Windows subtest, and lower scores on the Symbolic Working Memory subtest, compared to public school students. No significant differences are found in terms of gender. No significant differences are found for the arithmetic subtest in terms of school type and gender. Memory, working memory, neuropsychological tests, mathematics achievement.
Keywords: Bellek; Öğrenme_Testler; Rehberlik ve Danışmanlık