Çin Halk Cumhuriyeti tekstil ve konfeksiyon ihracatının Türkiye’nin ihracatına etkileri ve bir saha araştırması: (Zorlu Linen A.Ş. örneği) - Şencan, Gülden (My University, 2006)
Türkiye’nin dışa açılım sürecinin başladığı 1980’li yıllardan bu yana ihracatta en önemli sektör olarak tekstil ve konfeksiyon sektörü karşımıza çıkmaktadır. 2005 itibariyle Türkiye genel ihracatının 18,7’sini gerçekleştiren sektörde ihracat, çeşitli uluslararası anlaşmalardan etkilenmektedir. Bu anlaşmaların başında Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT)’na uyum sürecinde gerçekleştirilen Tekstil ve Giyim Anlaşması gelmektedir. Böylece Dünya Ticaret Örgütü’ne üye ülkeler için tekstil ve konfeksiyon ticaretinin liberalleştirilmesi amaçlanmaktadır. Uluslararası alanda Türkiye’nin en önemli rakiplerinden biri Çin Halk Cumhuriyeti’dir. Birbirine yakın tarihlerde dışa açılım sürecine giren iki ülkenin rekabeti Çin’in 2001 yılında Dünya Ticaret Örgütü’ne üye oluşuyla ve kotaların liberalleştirilmesi sürecinin başlamasıyla Çin lehine daha da şiddetlenmiştir. Bu çalışmayla amaçlanan, her iki ülke ihracatına da etki eden faktörler ele alınarak, Çin’in Türkiye ihracatına etkilerinin incelenmesidir. Çalışmada ülkenin Dünya Ticaret Örgütü üyeliğinin öncesi ve sonrasına ilişkin veriler ayrı ayrı değerlendirilmiş ve böylece elde edilen bulgular göz önüne serilmiştir. İnceleme sonuçları ev tekstil sektöründe faaliyet gösteren Zorlu Linen A.Ş.’de gerçekleştirilen bir saha araştırmasıyla da desteklenmiş ve mikro düzeye indirgenmiştir.

Textile and clothing has been the most important sector of Turkey exports, since the open door policy started at 1980’s. Sector exports are of 18,7 per cent of general exports in 2005, and effected from various international agreements. The most important agreement is Agreement of Textile and Clothing which is signed at General Agreement of Tariffs and Trade process. So textile and clothing trade will be liberalised for the member countries of World Trade Organisation. People Republic of China is one of the most important rivals of Turkey. Competition of two countries has become intensified in favour of China by World Trade Organization membership of this country and quota liberalisation became effective at 2001. The purpose of this study is to analyse the effects of Chinese exports on Turkish exports by studying on the factors effecting on both of the countries’ exports. Both of the terms as before and after the WTO membership of China are observed separately. The results of the study are also supported, and get reduced to micro level by a field research on Zorlu Linen Inc., that is manufacturing on home textile sector.
Keywords: Giyim Ticareti_Türkiye_İhracat; Tekstil Endüstrisi_Türkiye_İhracat; Uluslararası İşletmeler_Türkiye