Anonim şirketlerde bölünme - Kökbudak,Atike Ayşe (My University, 2007)
ANONİM ŞİRKETERDE BÖLÜNME Bölünme, Avrupa Topluluğu’nun tarihli 92/ 891/ EEC Sayılı IV. Yönergesine paralel olarak, Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde bulunan ülkemizde ilk defa 03.07.2001 tarihinde 24451Sayılı Resmi Gazetede Yayınlanmak suretiyle yürürlüğe giren 4684 Sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararname’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”la Türk Hukuku’nda düzenlenmiştir. Aslen bir ortaklıklar hukuku meselesi olan bölünmenin bu kanunla Kurumlar Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılarak henüz Ticaret Kanunu’nda düzenlenmeden yasalaşması doktrinde çokça eleştirilmiş ve kanun maddelerinin bu haliyle uygulanabilirliğini tartışılır hale getirmiştir. Konunun Ortaklıklar Hukuku anlamında düzenlenmesinin gerekliliğini ve aciliyetini dikkate alan kanun koyucu, yakın zamanda kanunlaşması beklenen Türk Ticaret Kanunu Tasarısı’nda bölünme müessesesini diğer bir yeniden yapılanma modeli olan birleşme müessesesi ile paralel olarak Avrupa Birliği’nin bölünmeye dair VI. Yönergesi hükümlerine genel olarak uygun olarak düzenlemiştir. Bölünme müessesesinin etki alanı çok geniştir. Zira, bölünme öncelikle bir Ortaklıklar Hukuku meselesi meselesi olmasına karşın; bölünen ve devralan şirketlerin çalışanlarını da etkilemesi yönüyle İş Hukuku’nu, birleşme ile iç içe geçtiği devralma hallerinde Rekabet Hukuku’nu, halka açık anonim ortaklıkların da bölünme işlemine taraf olması durumunda Sermaye Piyasalarını ve ilgili mevzuatları ve bölünme işleminin vergisel sonuçları yönüyle Vergi Hukuku’nu ilgilendirmektedir. Tezimizin konusu bölünme müessesesinin öncelikle Ortaklıklar Hukuku anlamında tasarı hükümleri ve VI. Yönerge dikkate alınarak incelenmesi, devamında ise diğer hukuk dallarına etkisinin kısaca belirlenmesidir. DİVİSİON OF COMPANİES Division of companies is passedinto Turkish Law on03.07.2001 by Law No 4684, paralel to sixth directive of European Union. Although the division of companies is mainly about Company Law, by this arrangement it is become law in Tax Law before Commercial Law. Therefore, it has been argueda lot and whether the new rules could be adhibited or not has been discussed for a long time. According to the necessity of rulingthe topic in Company Law, Legislaters started to prepare the case in Turkish Commercial Code Project collateral to the mergers of companies which is another restructuring model and also adequete to the Sixth Directive. The division of companies effects a big area besides Company Law, such as Labour Law, İntellectual Property Law, Tax Law. As the case effects employees of companies which are going to seperated, also the results of division is supposed to cause taxes. The subjects of this thessis is abstracting the division of companies firstly in Company Law, and then investigating the topic with other cases
Keywords: Özel Hukuk; Şirketler_Bölünme; Şirketlerin Bütünleşme ve Birleşmeleri