Türk sigorta sektörünün mali analizi ve 2001 krizinin mali etkileri - Sümer, Mehmet (My University, 2005)
Finansal serbestleşme süreciyle , ülke ekonomileri krizler karşısında daha kırılgan bir yapıya bürünmüşlerdir. Kısa süreli sermaye hareketleri ülke ekonomilerini derinden etkilemektedir, kısa süreli sermeye girişleri ekonomik canlanma yaratmakta , çıkışlar ise ekonomik krizlere neden olmaktadır. Dünya ekonomisindeki belirsizlik süreci sigorta şirketleri üzerinde risk oluşturmaktadır. Ekonomik dalgalanmalar sigorta şirketlerinin finansal yapılarını derinden etkilemektedir. Sigorta şirketlerinin satışları ve mali performansları, içinde bulunulan ekonomik konjektürle bağlantılıdır Bu çalışmamızda finansal analiz tekniklerinden yararlanılarak, 2001 krizinin sigorta sektörü üzerindeki etkileri incelenecektir. Bu şekilde sigorta sektörünün kriz konjektürü sırasında karşılaşacağı finansal darboğazlar ortaya konulmaya çalışılacaktır. Sigorta şirketlerinin finansal tabloları, diğer şirketlerin finansal tablolarından farklılık göstermektedir. Bu nedenle öncelikle sigorta şirketlerinin finansal tabloları incelenecek ve tablolarının özellikleri ortaya konulacaktır. Sigorta şirketlerinin bilanço ve gelir tablosu kalemlerinde, şirketlerin gösterdikleri faaliyetlere özel hesap grupları bulunmaktadır. Sigorta şirketlerinin mali yapılarının incelenebilmesi için, şirket faaliyetlerine özel bu hesap grupları incelenecektir. Finansal tabloların incelenmesinden sonra, sigorta şirketlerine özgü olan oranlardan yararlanılarak, 2001 ekonomik krizi sırasında sigorta şirketlerinin finansal yapıları incelenilecektir. Çalışmamızın birinci bölümünde sigorta şirketlerinin düzenlemek zorunda oldukları mali tablolar, ikinci bölümünde bu tabloların kalemleri, üçüncü bölümde mali analiz teknikleri ve sigorta sektörünün genel durum ayrıntılı olarak incelenecektir. Çalışmamızın dördüncü bölümünde Türk sigorta sektörünün finansal analizi yapılarak 2001 krizinin mali etkileri ortaya konulmaya çalışılacaktır. Günümüzde sigorta şirketleri ekonomik, mali ,siyasal, teknik riskler üstlenmektedirler. Bu risklerinin analiz edilmesi ve azaltılması açısından sigorta şirketlerinin finansal yapılarının analizi önem arz etmektedir.

OF THESİS With financial liberalization process, countries economies structures become more poor over against economical crisis. Short term capital movements deeply reflect countries economies. Short term capital coming devolopes economies but exit of the capital cause economical deppessıon. İndefineteness process in world economic system cause risk above insurance companies. Economical conjuncture deeply reflect counties financıal structure. Insurance companies sales and fınancıal performans ınterconnect Economical conjuncture. I analyze to reflection ınsurance sector of 2001 crisis with fınancıal analysis technic in this my study. As result of this study I try to explain financial problem at the crisis conjuncture. Fınancıal chart of ınsurance companies differ another companies financıal chart. So first of all insurance companys fınancıal charts analyze and those charts speciality will prove.There is private account grup in income statements and balance sheet. To analyze insurance companies financial statements we must analyze the private account grup about company working line of activity. After analyzing financial chart , we will use private ratio belong to insurance companies and analyze financial statements of insurance companies at the period of deppessıon. In fırst chapter of my thesis I analyze ınsurance companies fınancıal chart that must be prepare. In second chapter of thesis I analyze the chart detailed item. In third chapter of my thesis I analyze fınancıal research technics and general statement of ınsurance sector.In the last chapter of my study I analyze fınancıal reflection of 2001 economical crisis. As tıme ago ınsurance companies take under economical , political , financial and technical risk. So financial analyzing is very ımportant for ınsurance companies.
Keywords: Sigorta Şirketleri_Türkiye; Sigortacılık