Türk bankacılık sisteminde yeniden yapılandırma ve kamu bankaları - Arvas, Ahmet Murat (My University, 2007)
TÜRK BANKACILIK SİSTEMİNDE YENİDEN YAPILANDIRMA VE KAMU BANKALARI Bankacılık sektörü, finansal sistemin ve ekonomilerin işleyişi açısından büyük önem taşımakta, genel olarak tüm ülkelerde ekonomi politikalarının önemli unsurlarından birini oluşturmaktadır. Ekonomik büyüme ve kalkınmada önemli işlevleri bulunan bankacılık sektörü, diğer sektörlerden farklı olarak, iç ve dış değişkenler ile ulusal ve uluslararası birçok faktörün etkilediği oldukça kırılgan bir alanda faaliyet göstermektedir. Ekonomide yaşanan sistematik krizler sonrasında ülkeler, bankaların yeniden yapılandırması gerekliliği ile karşı karşıya kalmış, bu sistematik krizlerin çözümü için yeniden yapılandırma uygulamaları hayata geçirilmiştir. Bu çalışmada yükselen ekonomiler içinde bulunan Türkiye’nin bankacılık sisteminin finansal krizler ve makroekonomik dengesizlikler sonrasında yaşadığı sorunların çözümünde, banka yeniden yapılandırmada temel kabul görmüş uygulama esasları ile uygulanan stratejiler ve kullanılan enstrümanlar incelenmiştir. İlk olarak bankacılık krizlerine değinilmiş, yeniden yapılandırma uygulamalarına gidilmesinin sebepleri ortaya konmuş, sorunlu bankaların yeniden yapılandırma süreci ile bu süreçte dikkat edilmesi gereken unsurlar ve yeniden yapılandırma yöntemleri incelenmiş, gelişmekte olan Latin Amerika ve Güneydoğu Asya ülkelerinden örnekler sunulmuştur. İkinci olarak, Türk bankacılık sisteminin yapısal özellikleri ile temel sorunları, Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizlerinin sektöre olan etkileri ve Türk bankacılık sisteminin yeniden yapılandırma süreci aktarılmıştır. Son olarak da kamu bankalarının sistem içindeki var oluş nedenleri ile işlevleri ve yeniden yapılandırma süreci üzerinde durulmuştur.

RESTRUCTURING IN TURKISH BANKING SYSTEM AND PUBLIC BANKS The banking sector, which is the most crucial component of financial system, possesses a big importance as for the stability of economies and generally constitutes one of the important cornerstones of economics policies across the world. Furthermore, dissimilarly with other sectors, banking, which has important functions within economic growth and development, shows activity in highly fragile situation affected by macro and micro factors and by many internal and external factors. After of systematic crises in economies, many countries realized the need for restructuring banks, therefore as a solution to these crises, restructuring policies put into effect. In this study, in efforts to attenuate the financial crises and structural problems after macroeconomic instability in Turkish banking system, where Turkey is among emerging markets, the generally accepted practicing essences in restructuring banking system, the strategies in force and policy instruments are widely evaluated. Firstly, banking crises are mentioned and, in this context, the reasons for putting restructuring practices in force are introduced, also the proccess of restructuring problematic public banks and crucial matters and restructuring methods are taken into consideration, giving examples from developing Latin America and Southeast Asia countries. Secondly, structural features of Turkish banking system, its fundamental problems, the impacts of crises of 2000 and 2001 on sector and restructuring process are quoted. And finally, existence reasons of public banks in the system, their functions and restructuring process are evaluated.
Keywords: Banklar ve Bankacılık_Yeniden Yapılanma; Kamu Bankaları; Yeniden Yapılanma