Ulusötesi popüler kültüre örnek olarak Güney Kore dizileri ve Türkiye’de Güney Kore dizileri hayranları üzerine bir inceleme - Balta, Sezer Kürşat (My University, 2019)
Enformasyon ve iletişim teknolojilerinin yaygınlaşması ile birlikte kitle iletişim araçlarıvasıtasıyla popüler kültür sınırların ötesine taşınmaktadır. Her ne kadar halen popüler kültürürünlerinin akışı ağırlıklı olarak gelişmiş ülkelerden gelişmekte ülkelere doğru olsa bu durumzamanla değişmiştir. Tek yönlü medya akışı yerini karşı akışlara bırakmıştır. Karşı akışlarkapsamında birkaç ülke öne çıkmıştır. Güney Kore de bu ülkelerden biridir. Güney Kore’de1993 yılında sivil yönetimlerin seçilmesiyle birlikte popüler kültür ürünlerinin küresel çaptatanıtılmasına önem verilmiştir. Bunun için Kore Dalgası (Hallyu) ortaya çıkarılmıştır. KoreDalgası ikiye ayrılmaktadır. Birinci Kore Dalgası, 1990’ların sonunda başlayıp 2008’e kadardevam etmiştir. İlk dalganın kaynağı dizilerdir. Birinci dalganın etki alanı Çin, Japonya,Tayland, Malezya gibi Doğu Asya ülkeleridir. İkinci Kore Dalgası, 2008 yılında başlayıpgünümüze kadar devam eden süreçtir. Müzik (K-pop), dijital oyun ve animasyon temellidir.İkinci dalga Asya, Ortadoğu, Avrupa, Amerika gibi farklı coğrafyalara kadar yayılmıştır.Dolayısıyla, Kore Dalgası küresel bağlamda önemli sayıda hayran kitlesine sahiptir. Bubağlamda Türkiye’de Kore popüler kültür ürünlerinin önemli sayıda hayran kitlesinin olduğuülkelerden biridir. Bu çalışmanın amacı Türkiye televizyonlarında sürekli yer alan vehayranlıkla takip edilen Güney Kore dalgasının (Hallyu) ve dizilerinin (K-drama)başlangıcından bugüne kadar olan durumunu araştırarak, bu akımı tanımlamak, Türk hayranve izleyici kitlesinin Güney Kore dizilerini hangi nedenlerle tercih ettiğini ortaya koymaktır.

With the widespread use of information and communication technologies, popular culture iscarried across the borders. Although the flow of popular culture products is still predominantlyfrom developed countries to developing countries, this has changed in time. One-way mediastream is replaced by counter-streams. Several countries have come to the forefront in counterflows.South Korea is one of these countries. With the election of civilian administrations inSouth Korea in 1993, it has been put emphasis on global promotion of popular culture products.For this, the Korean Wave (Hallyu) has been revealed. The Korean Wave goes into division.The First Korean Wave has started in the late 1990s and continued until 2008. The source ofthe first wave is series. The impact of the first wave is East Asian countries such as China,Japan, Thailand and Malaysia. The Second Korean Wave is the process that started in 2008and continues to the present day. It is based on Music (K-pop), digital gaming and animation.The second wave has spread to different geographies such as Asia, Middle East, Europe andAmerica. Therefore, the Korean Wave has a significant number of fans in the global context. Inthis context, Turkey is one of the countries where a significant number of fans of Koreanpopular culture. In this study, it is aimed to investigate the position from beginning to today ofSouth Korean wave (Hallyu) and series (K-dramas) which located Turkey televisions andfollowed with admiration and discover why Turkish fans and audiences prefer South Koreanseries.
Keywords: Counter-Flow; Cultural Proximity; Fan Practices; Güney Kore; Güney Kore Dizileri Global Popular Culture; Hayran Pratikleri; Karşı Akışlar; KültürelYakınlık; Küresel Popüler Kültür; Motion pictures and television; Popular culture; Popüler kültür; Sinema ve televizyon; South Korea; South Korea Series; Television serials; Televizyon dizileri