A comparative analysis of the performance of the Islamic banks and the conventional banks during the financial crisis period - Mohammed, Kassım Said (My University, 2019)
ÖZETBankalar, bir ülkenin finansal sisteminin temel kuruluşlarından biridir. Bu finansal kuruluşlartarafından sağlanan operasyon ve hizmetler, ekonominin farklı sektörleri üzerinde hem doğrudanhem de dolaylı etkilere sahiptir. Bu nedenle, ekonominin istikrarlı ve sorunsuz bir şekildeyürütülmesini sağlamak için bankaların operasyonlarının ve performansının uygun şekildekontrol edilmesi önemlidir. Bankacılık sistemi, uzun yıllardır geleneksel sistem altında faaliyetgöstermekte olup, kredi verme, finansal kiralama hizmetleri, fon transferi ve faiz ödemelerikarşılığında mevduat şeklinde para oluşturma gibi hizmetler sunmaktadır. Bu bankalar faizprensipleri altında faaliyet gösterdikleri için Bankacilik işlemi gerçekleştirmek isteyenMüslümanların ihtiyaçlarını karşılayacak başka bir bankaya ihtiyaç vardı. Bu İslami finansalsistem tamamen İslam'ın ilkelerine dayanmakta olup iş ilişkileriyle ilgili İslami kurallara göreçalışmaktadır. Bu nedenle, 1980'de “faizsiz bankacılık” kavramı ilk olarak ekonomi literatürünegirmiştir. Şu anda, bu bankacılık sistemi, Batı’dan uzak Doğu’ya muazzam bir şekilde genişledi.Bu sistem, farklı kurumlar ve daha gelişmiş finansal araçlarla dünya çapında bir fenomen halinegelmiştir. İslam Kalkınma Bankası'ndan gelen tahminlere göre, Dünyadaki Faizsiz Bankacılığınyönettiği fonlar 200 milyar ABD dolarının üzerindedir. Bu büyük büyümenin temel nedeni,sistemin özellikle Dünya finansal krizi sırasında finansal şokları sürdürme kabiliyetidir. Buçalışma, 2008 Finansal krizi sırasında ve sonrasında İslami bankaların (Katılım bankaları) veGeleneksel bankaların CAMEL derecelendirme modelini kullanarak performansını analiz etmeyiamaçlamaktadır. Araştırmada kullanılan veriler esas olarak Türkiye Bankalar Birliği (TBB) vebireysel bankaların web sitelerinden elde edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, Katılım bankaları,2008 mali krizinde sermaye yeterliliği, yönetim kalitesi ve piyasa riskine duyarlılık açısındandaha iyi bir performans göstermekte olup, likidite, kârlılık ve Aktif kalitesi bileşenlerinde düşükperformans göstermiştir.

Banks are one of the fundamental establishments of the financial system of a country. Theoperations and services provided by these financial institutions have both direct and indirectimpacts on the different sectors of the economy. So it is important that banks` operations andperformance are properly controlled to ensure the stable and smooth running of the economy. Thebanking system has been operating under the conventional system for many years offeringservices including loans, leasing services, funds transfer and creating money in the form ofdeposits in return for interest payments. While these banks were operating under the tenets ofInterest, there was a need for a bank which addressed the needs of the Muslims who considereddealings with any form of interest against the fundamental beliefs of Islam. In 1980 the conceptof ‘interest-free banking’ was first introduced into the economic literature. As of late, thisbanking system has grown tremendously stretching from the West to the Far East. The Islamicbanking system has developed into a worldwide phenomenon with different institutions and moresophisticated financial instruments coming into practice. According to |Estimates from theIslamic Development Bank, the funds managed by Interest-free banking in the World are over200 billion USD. This study looks at the performance of Islamic banks (Participation banks) andCommercial banks during and after the financial crisis of 2008 using the CAMEL rating model.The data used for the research was mainly obtained from the Banks Association of Turkey (TBB)and the individual bank's websites. It was found that Participation banks showed betterperformance during the financial crisis of 2008 in terms of capital adequacy, management qualityas well as sensitivity component to market risk but performed poorly in liquidity and asset qualitycomponents.
Finans kriz döneminde İslam bankaları ile ticari bankalarinin performanslarının karşılaştırmalı analizi
Keywords: 2008 Financial Crisis; 2008 Finansal kriz CAMELS; Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Business; CAMELS; Conventional Banks; Financial crises; Finansal krizler; Geleneksel bankalar; İşletme; Katılım bankalar; Participation Banks