Okula Uyum Sağlamakta Güçlük Çeken Çocukların Çizdikleri Okul Resimleri Üzerine Nitel Bir Araştırma - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Bu araştırma, 60-84 aylık ilkokul 1.sınıfa giden okula uyumda güçlük yaşamış çocukların "okul" kavramına ilişkin algılarını yaptıkları resimler yoluyla incelemeyi amaçlayan nitel bir çalışmadır. Çocuklardan toplanan resimler nitel araştırma yöntemlerinden biri olan içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmaya 2014-2015 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinde, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı beş ilkokula devam etmekte olan 60-84 aylık 23 erkek 17 kız toplam 40 tane okula başlarken yoğun kaygılar yaşamış olan çocuk katılmıştır. Okula başlama ve uyum sağlamada sorun yaşayan çocukların okul ile ilgili çizdikleri resimlerde en çok insanlarla ilgili şekilleri (sınıf arkadaşı, okul bekçisi, öğrenciler, kendisi, okul arkadaşı, öğretmeni, rehber öğretmeni, kuzeni, insan, dayısı, kardeşleri, anne, baba, oyun oynayan çocuklar, balon satan biri, kız kardeş, ağabey) kullanarak kendilerini ifade ettikleri tespit edilmiştir. Çocuklar ikinci sırada okul binası ve okul bahçesine ilişkin şekiller (okul, okul çatısı, okul kapısı, okul penceresi, bayrak, taş, yerdeki sınıf çizgileri, okul bahçe duvarı, merdivenler) ve ardından üçüncü sırada doğa ve doğa olaylarına ilişkin şekiller (bulut, güneş, gökyüzü, gökkuşağı, şemsiye, ay, yağmurlu hava, yağmur, ağaç, çiçekler, yıldız) kategorilerindeki sembolleri kullanılmışlardır. Çocukların okul kavramını düşündüklerinde, gün içerisinde okula gelmek üzere harekete geçmelerinden itibaren geçirdikleri yaşantılara ve karşılaştıkları insanlara çizimlerinde yer verdikleri söylenebilir. Çocukların en çok tercih ettikleri renkler sırasıyla mavi, sarı ve yeşildir

The present study is a qualitative study investigating the perceptions of 60-84-month-old first grade students who have difficulty in adapting to the school, related to the concept of "school" by means of the picture they draw. The pictures collected from the children were analyzed though the content analysis method which is one of the qualitative research methods. Children enrolled at five primary schools affiliated to the Ministry of Education in Istanbul in the 2014-2015 academic year took part in this research study. The total number of children who had difficulty in starting and adapting to the school were 40, 23 of whom were male while the remaining 17 were female. In the study, it was found that children having scolionophobia mostly used human drawings (class mates, security personnels, himself/herself, school mates, teachers, school counselor, cousin, human, uncle, siblings, mother, father, the man who is selling balloons, sister, brother) as symbols in their pictures related to the school. At the second place they used school building and schoolyard (school, school roof, school gate, flag, stone, lines on the school ground, school garden wall, ladders) and at the third place nature and nature related symbols (cloud, sun, sky, rainbow, umbrella, moon, rainy weather, rain, tree, flowers, star) in their pictures related to the school. In line with this finding, it could be stated that while children think about the concept of school, objects and events they encounter on the way to school come to their minds.They preferred to use mostly blue, yellow and green in their drawings
A Qualitative Study on the School Pictures Drawn by Children Having Difficulty in Adapting to School
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Aile Çalışmaları