The determınants of female labor force partıcıpatıon: evıdence from Turkey - Özberk, Deniz Keskin (My University, 2018)
ÖZETKADININ İŞGÜCÜNE KATILIMININ BELİRLEYİCİLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİBu çalışmanın temel amacı 2002-2015 yılları arasında Türkiye İstatistik Kurumu’nun Hane Halkı İşgücü Yapısı Anketi’ni kullanarak kadının işgücüne katılımının belirleyicilerini değerlendirmektir. Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından 2017 yılında 15 yaş ve üstü Türk kadınlarının işsizlik oranı %14,4 olarak hesaplanmıştır. Kadın çalışanların genel profili ve işgücü durumu Uluslararası Çalışma Örgütü ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun verileri kullanılarak betimleyici analizler yoluyla sunulmuştur. Kadınların işgücüne katılımının belirleyicilerini değerlendirmek amacıyla ise Pooled OLS modeli kullanılmıştır. Sonuçlar, her yaş grubunda en büyük etkiye sahip olan değişkenin yüksek eğitim olduğunu göstermektedir. Hane halkındaki çocuk sayısındaki artış ise kadınların işgücüne katılımını azaltmaktadır. Ayrıca açıklayıcı değişkenlerden olan yaş ve yaşın karesinin kadınların işgücüne katılımı üzerindeki etkisinin ters U şeklinde olduğu sonucuna varılmaktadır. Yaş arttıkça kadınların işgücüne katılma oranı artmakta ancak bir notadan sonra azalmaya başlamaktadır. ABSTRACTTHE DETERMINANTS OF FEMALE LABOR FORCE PARTICIPATION: EVIDENCE FROM TURKEYThe main purpose of this thesis is to examine the determinants of female labor force participation for the years 2002-2015 in Turkey by using Turkish Statistical Institute’s Household Labor Force Survey. The unemployment rate of Turkish women was accounted for %14,4 for age 15 and over in 2017 by International Labor Organization. General profile of females’ labor force status is presented via descriptive analysis by using International Labor Organization’s and Turkish Statistical Institute’s data. Pooled OLS analysis has been employed to assess the determinants of female labor force participation. The results show that high education has the strongest effect on female labor force participation in all age groups. The increase in number of children in the household reduces female labor force participation. It is also found that there is inverse U-shaped relation between age and age square. As the age increases, the labor force participation rate of females increases but after to a certain point, it starts to decrease.
Keywords: Cinsiyet ayrımı, İstihdamda; Economic conditions; Economic policy; Ekonomi politikası; Ekonomik durum; Employment; İsdihdam; İstihdam; Kadın; Kadın İstihdamı; Pooled Cross-Section; Pooled Cross-Section Woman Labor Force Participation; Pooled OLS; Sex discrimination in employment; Social conditions; Sosyal durum; Turkey; Türkiye; Women