Parkinson hastalığı sıçan modelinde ghrelinin gastrointestinal fonksiyon bozukluğu üzerine etkileri - GÜLHAN, REZZAN; YEGEN, BERRAK; AKAKIN, DİLEK (My University, 2018)
AMAÇ: Gastrointestinal bozukluklar Parkinson hastalarında sıklıkla gözlenmektedir. Bu çalışmada, sıçanlarda 6-hidroksidopamin (6-OHDA) ile indüklenen Parkinson Hastalığı (PH) modelinde antiinflamatuvar etkileri olduğu bilinen ghrelinin mide-kolon motilitesi ve myenterik pleksus vazoaktif intestinal peptit (VIP) ve nöronal nitrik oksit sentaz (nNOS) immünohistokimyası üzerine etkilerini incelemek amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmada erkek Wistar albino sıçanlar 4 gruba ayrıldı: Yalancı-opere -kontrol-, 6-OHDA, Ghrelin-Ghr- ve 6-OHDA+Ghr grupları (tüm gruplarda n=12). 6-OHDA infüzyonu stereotaksik yöntemle uygulandı. Ghrelin ve 6-OHDA+Ghr grubundaki hayvanlara 4 hafta süreyle 10 ng/kg ghrelin subkutan olarak uygulandı. Deney sonunda hayvanların apomorfin ile indüklenmiş dönme davranışı, fekal atılım ve ağırlıkları değerlendirildi. Dekapite edilen hayvanlarda gastrik motilite tayini yapıldı. Paraformaldehit (%4) perfüzyonu yapılan sıçanlardan beyin, mide ve kolon dokuları elde edildi. Beyin doku kesitlerine tirozin hidroksilaz (TH) immünohistokimyası, mide ve kolon doku kesitlerine Hematoksilen-Eosin boyası ile VIP/nNOS immünohistokimyası uygulandı. Veriler tek yönlü ANOVA ile analiz edildi. BULGULAR: 6-OHDA grubunda kontrol grubuna göre striatumda azalan TH immünreaktivitesi ve gastrik boşalmadaki gecikmenin (p<0,001,p<0,05), ghrelin uygulaması ile arttığı (p<0,001, p<0,01), apomorfin ile indüklenen dönme sayısının azaldığı (p<0,001) gözlendi. 6-OHDA grubunda hayvanların kontrol grubuna göre azalmış olan ağırlıklarının (p<0,001) ghrelin uygulaması ile arttığı izlendi (p<0,05). Kolon myenterik pleksusunda, kontrol grubuna göre 6-OHDA grubunda VIP-immünreaktivitesinin arttığı, nNOS immünreaktivitesinin azaldığı izlendi (p<0,05). Fekal atılım bulgularımıza paralel olarak, 6-OHDA+Ghr grubunda 6-OHDA grubuna göre nNOS immünreaktivitesinin arttığı saptandı (p<0,05). Mide antrumu myenterik pleksusunda kontrole göre 6-OHDA grubunda gözlenen artmış VIP-immünreaktivitesi (p<0,05) ve azalmış nNOS immünreaktivitesinin ghrelin uygulaması ile tersine çevrildiği görüldü (p<0,05). SONUÇ: Ghrelinin 6-OHDA uygulanmış sıçanlarda azalmış gastrointestinal motilite üzerine olumlu etkileri saptanmıştır. Ghrelinin bu etkileri gastrointestinal nörokimyasal plastisite ile ilişkilidir. Bu çalışma Marmara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeler Komisyonu (BABKO) tarafından desteklenmiştir. SAG-CYLP-131216-0539.
Keywords: parkinson hastalığı; ghrelin; 6-OHDA; VIP; nNOS