Hemşirelerin örgüt iklimiaAlgılarının ve değişime karşı tutumlarının belirlenmesi - Öztorun, Gül Çelik (My University, 2018)
Hemşirelerin Örgüt İklimi Algılarının ve Değişime Karşı Tutumlarının Belirlenmesi. Amaç: Araştırma hemşirelerin örgüt iklimi algılarının ve değişime karşı tutumlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki çalışma İstanbul ilinde 5 kamu hastanesinde çalışan 341 hemşirenin katılımı ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Örgüt İklimi Ölçeği ve Değişime Karşı Tutum Ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel analizler, Student’s t testi, One-way ANOVA, Games-Howell testi, Kruskal Wallis testi, Mann Whitney U testi, Pearson korelasyon analizi kullanıldı.Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 31,94±8,04 olup, %80,6’sının kadın, %50,1’inin bekar, %51,6’sının lisans mezunu, %37’si 1-5 yıl mesleki deneyime sahiptir. Hemşirelerin örgüt iklimi ölçeği toplam puan ortalaması 3,06±0,45 değişime karşı tutum ölçeği toplam puanı 60,80±11,07 olarak bulundu. Hemşirelerin örgüt iklimi algıları toplam puanları ile değişime karşı tutum toplam puanları arasında pozitif yönde iyi düzeyde, anlamlı ilişki saptandı (r= 0,602; p=0,001).Sonuç: Hemşirelerin örgüt iklimi algılamalarının orta düzeyde, değişime karşı tutumlarının ise düşük düzeyde olduğu ve hemşirelerin örgüt iklimi algılamaları yükseldikçe değişime karşı tutumlarınında olumlu yönde arttığı görüldü.

Determining Nurses’ Perceptions of Organizational Climate and Attitudes Towards Change Aim: The study was performed to determine nurses’ perception of organizational climate and attitudes towards change. Material and Method: The descriptive study was performed with participation of 341 nurses from 5 public hospitals in Istanbul. Information Form, Organizational Climate Scale and Attitude Against Change Scale were used to collect data. Descriptive statistics, Student's t test, One-way ANOVA test, Games-Howell test, Kruskall Wallis-H test, Mann Whitney-U test and Spearman’s Correlation Analysis were used to evaluate the data.Results: The participant nurses had a mean age of 31.94±8.04 years, 80.6% were females, 50.1% were single, 51.6% had high-school degree and 37% had 1-5 years of professional experience. The nurses’ total mean scores from the organizational climate scale and from the attitude against change scale were 3.06±0.45 and 60.80±11.07, respectively. There was a positive, good, statistically significant relationship between the nurses’ total scores from organizational climate perceptions and their total scores from the attitude against change scale (r= 0,602; p=0,001).Conclusion: The nurses had medium level organizational climate perceptions and poor attitudes towards change, and there was a positive and it was seen that nurses' positive attitudes towards change increased as perceptions of organizational climate increased.
Keywords: Change; Değişim; Education; Eğitim; Hemşirelik; Hemşirelik değerlendirmesi; İş verimliliği; Labor productivity; Measurement; Nursing; Nursing Assessment; Organizational change; Organizational Climate; Ölçme; Örgüt İklimi; Örgütsel değişim; Örgütsel Değişim Nursing