Oral health status of asthmatic children realted to medıcatıon - Omran, Belkays M. (My University, 2017)
Giriş: Astım, özellikle gece veya sabahları tekrarlayan hırıltı atakları, nefes darlığı, göğüs sıkışması ve öksürük ile karakterize, solunum yollarının kronik inflamatuvar bir bozukluğu olarak tanımlanmıştır. Bu periyotlar genellikle müköz membran ödeminden, artmış mukus sekresyonlarından ve düz kas spazmından kaynaklanan, akciğerlerdeki yaygın, ancak değişken hava akışı tıkanıklığı ile ilişkilidir ve kendiliğinden ya da tedavi ile genellikle düzelebilir. Etiyolojisi tam olarak anlaşılamamıştır, ancak immünolojik, bulaşıcı, biyokimyasal, genetik ve psikolojik faktörleri içeren karmaşık bir hastalıktır. Çocuklarda en sık görülen kronik hastalıktır ve çocukluk çağında hastaneye yatışta önde gelen bir nedendir. Farmokolojik tedavi astımın temel taşlarından biridir. Astım ilaçları genellikle kontrolör veya bronkodilatör olmak üzere 2 kategoriye ayrılır. Kontrolörler; inhale kortikosteroidler (ICS) ve kısa etkili beta agonistlerdir (SABA), bronkokonstriksiyonu tersine çevirmek ve semptomları gidermek için gerektiğinde veya düzenli olarak kullanılır (rahatlatıcılar). Bu ilaçlar hastanın ağız sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Astım, ağızdaki sert ve yumuşak dokuları etkileyerek geniş bir yelpazede ağız ve dişler üzerinde etkilere sahip olabilir. En sık görülen etkileri artmış çürük prevalansı, oral kandidiyazis, periodontal hastalıklar, diş erozyonu, ülserasyonlar, kserostomi ve halitozistir. Amaç: Tezin amacı, Astımlı Türk çocuklarının kullandıkları ilaçlara göre ağız-diş bulgularını araştırmak ve ağız sağlığı durumlarını belirlemektir. Materyal ve metod: 102 hasta 2 gruba ayrıldı; 51'i kısa etkili ß2 agonistlerle tedavi edilen astımlı çocuklar(rahatlatıcılar), 51'i inhale kortikosteroidler (kontrolörler) ile tedavi edilen astım hastalarıydı. Ağız Sağlık Durumu; çürük, debris, diş taşı, gingival bulgular belirli indeksler kullanılarak elde edilmiştir. Her hastanın için tıbbi ve dişsel geçmişi kaydedildi. Bulgular: ICS kontrolör kullanan gruptaki çocukların çürük prevalansının daha düşük olduğu, fakat daha fazla diş taşı ve kötü oral hijyene sahip olduğu saptandı. Sonuç: SABA ile tedavi edilen Astımlı çocuklar, ICS ile tedavi edilen çocuklardan daha fazla diş çürüğü geliştirme riski altındadır.

Introduction: Asthma has been defined as a chronic inflammatory disorder of the airways characterized by recurrent episodes of wheezing, breathlessness, chest tightness, and coughing, particularly at night or in early morning. These episodes are usually associated with widespread, but variable, airflow obstruction within the lungs caused by edema of the mucous membranes, increased mucous secretions, and spasm of smooth muscle that is often reversible either spontaneously or with treatment. The aetiology is poorly understood but it is a complex disorder involving immunological, infectious,biochemical, genetic, and psychological factors . It is the most common chronic disease among children, and its a leading cause for childhood hospitalization. Pharmacological treatment is a cornerstone in asthma management. Asthma medications are generally divided into 2 categories, controllers or bronchodilators. The controllers—inhaled corticosteroids (ICS), and The short-acting beta agonists (SABA) are used on an as-needed basis or regularly to reverse bronchoconstriction and relieve symptoms (relievers). These medications may have an adverse effect on the patient's oral health .Asthma can demonstrate a wide spectrum of oral and dental manifestations affecting both the hard and soft tissues of the mouth. The most observed are higher caries prevalence, oral candidiasis, periodontal diseases dental erosion, Ulcerations, xerostomia and Halitosis. Aim: The aim of the thesis is to investigate oral dental findings and determine the oral health status of Turkish children with Asthma in relation to their medication. . Material and Methods: 102 subjects will be divided into 2 groups : 51 were asthmatic children undergoing treatment with short-acting ß2-agonists (relievers). And 51 were asthmatics undergoing treatment with inhaled corticosteroids (controllers). We obtained Oral Health Status by collecting carious, debris, calculus, gingival conditions data by using specific indices. Medical and dental history was obtained for each subject. Results: We found that children in controller group ICS have lower prevalence of caries while the prevalence of calculus, and having poor oral hygiene seems to be higher. Conclusion: The Asthmatic children treated with SABA are at a greater risk of developing dental caries than the children treated with ICS
Keywords: Ağız sağlığı; Ağız Sağlığı Durumu; Asthma; Astım; Diş hekimliği; Oral Health Status; Pediatrik