Kekeme çocuklar için bir tarama çalışması ve kekemelikle baş etme konusunda hazırlanmış bir programın değerlendirilmesi - Madanoğlu, Gülsevim Kınalı (My University, 2005)
Gülsevim Kınalı Madanoğlu ÖZET Araştırmamız iki boyutludur. Tarama türünde olan ilk safhada, 167 çocuk ve onların anne- babaları üzerinde tarama yapılmıştır. Katılımcı çocukların 67'si kekeme, 100 tanesi ise kekemelik sorunu olmayan çocuklardır. Bu taramadan elde edilen veriler belirlenen değişkenlerle ilişkilendirilmiştir. İlişkisel tarama modelli olan ilk araştırmada, kekeme çocuk ve aileleri ile kekeme olmayan çocuk ve ebeveynleri grubu bulunmaktadır. Tarama çalışmasının genel amacı; kekemelik problemi olan ve olmayan çocukların gelişim özelliklerini, sağ-sol lateralizasyonlarını,

kavramlarını, anne-babalarının sosyo-ekonomik-kültürel düzeylerini, psikiyatrik sıkıntılarını, aile dinamiklerini algılama biçim ve düzeylerini değerlendirmek ve iki grubu bu açılardan kıyaslamaktır. Araştırmanın ikinci safhasında ise deneysel çalışmaya geçilmiştir. Çalışma grubunu İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ABD.'na başvurup kekemelik tanısı almış ve 9-12 yaş diliminde olan 32 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmacının geliştirdiği Kekemelikle Baş Etme Programının sınandığı, deneysel araştırmada iki grup bulunmaktadır. Deney grubu, eğitim alan kekeme çocuklardan; kontrol grubu ise eğitime tabii tutulmayan kekeme çocuklardan oluşmaktadır. Deneysel çalışmanın genel amacı, eğitimden yararlanan kekeme çocukların, grup faaliyet ve egzersizleriyle öz-güvenlerini geliştirmek; konuşmalarını daha akıcı hale getirerek kekemelik düzeylerini azaltmaktır. Türkçe Kekemelik, Öz kavram, Kaygı, Psikiyatrik Semptom, Aile Dinamiği. A SCREENING OF STUTTERING CHILDREN AND AN EVALUATION OF A PROGRAM DEVELOPED FOR COPING WITH STUTTERING Gülsevim Kınalı Madanoğlu ABSTRACT This research study consists of two sections. The first step includes the screening of 167 children and their parents (mothers and fathers). While 67 of the participating children are stutterers, 100 of them are non-stutterers. Data derived from that screening was used in establishing relationships between variables. This relationship model entails an experiment group for stuttering children and their families and a control group which includes normal children and their family members. The purpose of the screening study was to compare the development of left-right lateralization, self-concept, and socio-cultural characteristics of the families, psychiatric anxieties, the type and level of the perceptions related to family dynamics of the two groups: namely, stutterers and non-stutterers. The second stage of this study moves to an experimental level. The sampling was conducted among the children the 32 children who were between ages of 9 and 12 and who visited the Children Mental Health Center at Istanbul University, Faculty of Medicine. The researcher developed a Program for Coping with Stuttering which was applied on two groups: stuttering children who went through the program and a control group that is made of stutterers who were not introduced to the program at all. The purpose of that stage of the study was to improve the self-concept of stuttering children by means of group activities and exercises and to improve the fluency of their speech in order to decrease their level of stuttering. Key Words: Stuttering, Self Concept, Anxiety, Psychiatrics Symptoms, Family Dynamics
Keywords: Konuşma Bozuklukları