Isırgan otu (Urtica dioica L.) tohumu ekstresinin hepatoprotektif ve antioksidatif etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Amaç: Bu çalışmada; ısırgan otu tohumunun etanol ekstresinin sıçanlardaki karbon tetraklorür$ CCI_4 $ nedenli hepatotoksisite üzerine etkisi ve antioksidatif etkisinin olup olmadığı araştırıldı.Gereç ve Yöntem: Çalışmada Wistar albino türü dişi sıçanlar kullanıldı. Kontrol grubu, $ CCI_4 $ grubu, ekstre grubu ve ekstre+$ CCI_4 $ grubu olmak üzere 4 grup oluşturuldu. Isırgan tohumlarından etanol ekstraksiyonu ile hazırlanan ekstre, deney hayvanlarına 14 gün süresince intraperitonal (i.p.) uygulandı. Plazma karaciğer hasarının göstergesi olarak biyokimyasal parametrelerden alanin aminotransferaz (ALT) ve aspartat aminotransferaz (AST) düzeylerine bakıldı. Karaciğer ve plazma lipid peroksit seviyeleri (LPO) ile karaciğer glutatyon (GSH) düzeyleri ölçüldü ve histolojik çalışmalar yapıldı. Bulgular: $ CCI_4 $ grubunun plazma ALT, AST ve LPO düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı olarak arttığı görüldü. Ekstre+$ CCI_4 $ grubunun sadece $ CCI_4 $ verilen gruba oranla LPO, ALT ve AST düzeyleri anlamlı olarak azaldı. Ekstre uygulanması CCl4 kaynaklı karaciğer LPO düzeylerindeki artışı kontrol grubuna ve $ CCI_4 $grubuna göre azaltırken, plazma LPO değerleri kontrol grubu düzeylerinde kaldı. Sadece ekstre verilen sıçanların karaciğer GSH düzeyleri kontrol grubuna göre %21 arttı. Ekstre+$ CCI_4 $ verilen grubun GSH düzeyleri ise $ CCI_4 $ grubuna göre değişiklik göstermedi. Biyokimyasal testlerin sonuçları histopatolojik incelemelerle de doğrulandı. Sadece ekstre uygulanan grupta normale yakın karaciğer yapısı gözlenirken, $CCI_4$ uygulaması hepotositlerde ileri derecede harabiyete neden oldu. Ekstre+$CCI_4$ grubunda ise $ CCI_4 $’e bağlı karaciğer harabiyetinin azaldığı gözlendi.Sonuç: Isırgan otu tohumu etanol ekstresinin $ CCI_4 $’e bağlı olarak artan karaciğer enzimlerinin düzeylerini ve karaciğer lipid peroksidasyonu düzeylerini azalttığı görülmüştür. Ekstre$ CCI_4 $’ün hepatoksik etkisini azaltarak hepatoprotektif etki göstermektedir.

Objective: In this study, it has been investigated whether there are antioxidative and hepatoprotective effects of ethanol extract of Urtica dioica L. seeds on $ CCI_4 $ induced hepatotoxicity in rats. Materials and Methods: In our study, Wistar albino type rats were used. Four groups have been formed as control group, $ CCI_4 $ group, extract group and extract+$CCI_4$ group. The extract prepared by ethanol extraction of Urtica dioica was administered i.p. for 14 days. Out of biochemical parameters, ALT and AST levels were measured. Liver and plasma lipid peroxide (LPO) and glutathione (GSH) levels were measured and also histological studies were performed. Results: A significant increase has been detected in plasma ALT, AST and LPO levels of $ CCI_4 $ group compared to the control group. LPO, ALT and AST levels of extract+$ CCI_4 $ group significantly decreased. The extract administration decreased the elevation in $ CCI_4 $ induced liver LPO levels compared to the control and CCl4 groups whereas LPO levels remained at control group levels.Only the liver GSH levels of extract administered rats increased by %21 compared to the control group. GSH levels of extract+$ CCI_4 $ group did not change compared to the $ CCI_4 $ group. The results of the biochemical tests were confirmed with the histopathological analysis. The liver structure has been observed close to normal only in the extract administered group but $ CCI_4 $ administration caused severe damage in the hepatocytes. It has been observed that $ CCI_4 $ induced liver damage has decreased in the extract+$ CCI_4 $ group. Conclusion: The extract has been shown to have hepatoprotective effect by decreasing the hepatotoxic effect of $ CCI_4 $.
The hepatoprotective and antioxidative effects of urtica dioica L.seed extract
Keywords: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Hematoloji; Genel ve Dahili Tıp; Tıbbi Araştırmalar Deneysel