Günlük İlaç Hatırlatıcı Kısa Mesaj (SMS) Göndermenin Hipertansif Hastalarda Kan Basıncı Kontrolü ve İlaçUyumu Üzerine Etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Amaç: Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) verilerine göre kronik hastalıklarda tedaviye uyumsuzluk, bireylerin sağlığını ciddi derecede etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı günlük kısa mesaj(SMS) göndermenin hipertansif hastalarda kan basıncı kontrolü ve ilaç uyumu üzerine etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Randomize kontrollü olan çalışmaya hipertansif olduğu bilinen hastalar dahil edilmiştir. Katılımcılar kontrol ve müdahale grubu olarak iki gruba ayrılmıştır. Müdahale grubuna iki ay boyunca SMS ile günlük hatırlatma mesajı yollanmıştır. Katılımcılardan ilk vizit ve son vizit öncesi bir haftalık kan basıncı(KB) takibi yapmaları istenmiştir ve her iki görüşmede de KB ölçümleri yapılmıştır. İlaç uyumu Modifiye Morisky Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Grupların KB ölçümleri ve ilaç uyumları karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 60 katılımcının 45'i kadın, 15'i erkekti, yaş ortalaması 55±11 yıl; ortalama beden kitle indeksi (BMI) 30±5 kg/m2; günlük kullandıkları ortalama tablet sayısı 4±2 adetti. İki grubun ilk vizit sırasında ölçülen ve ilk vizit öncesindeki haftalık KB ölçüm ortalamları birbirine benzer olarak bulundu. Buna karşılık müdahale grubunun son vizit sırasında ölçülen ve son vizit öncesindeki haftalık KB ölçüm ortalaması kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu. Ayrıca müdahale grubunun ilk-son vizit sırasında ölçülen ve vizitler öncesindeki haftalık KB ölçüm değişim ortalaması kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Kontrol grubunun antihipertansif ilaç uyumu %36,7 iken, müdahale grubunun antihipertansif ilaç uyumu %96,7 olarak bulundu. Sonuç: Günlük ilaç hatırlatıcı SMS göndermek, hipertansiyon hastalarında kan basıncı kontrolünü sağlama ve ilaç uyumunu arttırmada etkilidir.

Objective: According to the World Health Organization(WHO), drug non-compliance in chronic diseases affects health conditions of patients negatively. The aim of this study is to determine the effects on blood pressure control and drug compliance in hypertensive patients by sending daily short message service(SMS). Methods: In this randomized controlled study, hypertensive patients were selected and divided into control and intervention groups. Daily SMS reminder has been send to intervention group for two months. Weekly ambulatory blood pressure measurements before two visits have been requested of all the patients and measurements were done at the visits. Compliance was scaled by Modified Morisky Questionnaire. Blood pressure measurements and compliance of each group was compared. Results: Sixty patients were enrolled in the study:45 were female,15 male; mean age was 55±11 years; mean BMI was 30±5 kg/m2; mean number of tablets per day was 4±2 pills. There was no statistically significant difference between the average at visit and weekly blood pressure (BP) measurements at first visit of two groups. The average at visit and weekly BP measurements at second visit were found to be statistically significant lower and the average at visit and weekly BP measurement change between first and second visit was found to be statistically significant higher in the intervention group compared to the control group. Drug compliance ratio was 36,7% for the control group, 96,7% for the intervention group. Conclusion: Sending a daily reminder SMS is effective in increasing blood pressure control and enhancing drug compliance in hypertension patients.
Effects on Blood Pressure Control and Compliance for Medical Treatment in Hypertensive Patients by Sending Daily SMS as a Reminder
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Fizyoloji