Palmoplantar psoriasiste banyo PUVA tedavisinin etkinliği - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Amaç: PUVA, psoriasis tedavisinde yaygın olarak kullanılmasına rağmen, palmoplantar psoriasiste lokal PUVA’nın etkinliği konusundaki veriler sınırlı ve çelişkilidir. Bu çalışmanın amacı, palmoplantar psoriasiste, tek başına veya sistemik retinoidle birlikte lokal banyo PUVA tedavisinin etkinliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Banyo PUVA’nın etkinliği, palmoplantar psoriasisi olan 18 hastada retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Tedavi, haftada 3 gün olmak üzere, el ve ayakların 10 mg/litre 8-metoksipsoralen içeren musluk suyunda 15 dakika bekletilmesinin hemen ardından UVA verilmesi şeklinde uygulanmıştır. Hastalara banyo PUVA tedavisi tek başına veya şiddetli ve dirençli olgularda asitretin ile birlikte verilmiştir. Asitretin tedavinin başından itibaren kullanılmış ya da devam eden fototerapiye eklenmiştir. Tam düzelme ya da maksimum yanıt elde edilene kadar banyo PUVA’ya devam edilmiştir. Bulgular: Onsekiz hastanın 7’sinde banyo PUVA tedavisi tek başına, 11’inde asitretin ile birlikte kullanılmıştır. Altı hasta tedavinin başından itibaren banyo PUVA ile birlikte asitretin kullanırken, tek başına PUVA’ya yetersiz yanıt veren 5 hastada asitretin sonradan tedaviye eklenmiştir. Asitretinin ortalama dozu 25 mg/gün'dür. Devam eden fototerapiye asitretin eklenen hastalarda asitretinin kullanılmaya başlanma zamanı ortalama 20. tedavi seansıdır. Tedaviyi tamamlayan 16 hastanın 12’sinde (%75) orta ve belirgin derecede iyileşme elde edilmiştir. Ortalama seans sayısı 32 (8-69), ortalama kümülatif UVA dozu 155,4 J/cm2 (22-373,5), tek bir seansta verilen ortalama maksimum doz 6,6 J/cm2 (3-8)'dir. İki hastada (%13) hafif-orta şiddette eritem gözlenmiştir. Yan etki nedeniyle tedaviyi bırakan olmamıştır. Sonuç: Banyo PUVA tedavisi, palmoplantar psoriasiste etkili ve güvenli bir tedavi yöntemidir.

Background and Design: Although PUVA is widely used in the treatment of psoriasis, data on the efficacy of local PUVA in palmoplantar psoriasis is limited. The aim of current study is to evaluate the efficacy of local bath PUVA alone or in combination with systemic retinoid for treatment of palmoplantar psoriasis. Material and Method: The efficacy of bath PUVA was evaluated retrospectively in 18 patients with palmoplantar psoriasis. Treatment was performed 3 times weekly. Hands and feet were exposed to UVA immediately after a 15-minutes bath in 2 litres of tap water containing 10 mg/litre 8-methoxypsoralen. PUVA was used alone or in combination with acitretin in severe and resistant patients. Acitretin was either given from the beginning or was added to ongoing phototherapy. Bath PUVA was continued till complete or maximum improvement was achieved. Results: Of 18 patients, 7 received bath PUVA treatment alone whereas 11 used acitretin additionally. Six patients used acitretin and bath PUVA together from the beginning whereas in 5 patients who responded insufficiently to PUVA alone, acitretin was added to treatment later. Mean acitretin dose was 25 mg/day. Acitretin was added to ongoing phototherapy after a mean of 20 treatment sessions. Sixteen patients completed the treatment and 12 of them (75%) showed moderate to significant improvement. Mean number of treatments was 32 (8-69), mean cumulative UVA dose was 155.4 J/cm2 (22-373.5), maximum UVA dose per session was 6.6 J/cm2 (3-8). Mild to moderate erythema was observed in 2 patients (13%). No patient discontinued treatment due to side effects. Conclusion: Bath PUVA is an effective and safe treatment modality in palmoplantar psoriasis.
Efficacy of bath PUVA treatment in palmoplantar psoriasis
Keywords: Dermatoloji