Avrupa Birliği vergi uyumlaştırma sürecinde katma değer vergisi - Bulut, Hülya (My University, 2005)
TEZ ÖZETİ Bu çalışmanın konusu Avrupa Birliği'nde vergi uyumlaştırma sürecinde Katma Değer Vergisi'dir. Birinci bölümde,Avrupa Birliği'nde Vergi Uyumlaştırması konusu ele alınmıştır. Avrupa Birliği'nde vergi uyumlaştırması kavramı, vergi uyumlaştırmasının gerekliliği ve önemi, uyumlaştırılmamış vergi sistemlerinin rekabet eşitliğini nasıl bozduğunu ve bu olumsuzlukların nasıl giderilebileceği gibi açıklamalardan sonra, Avrupa Birliği'nde vergi uyumlaştırmasının hukuki temelleri incelenmiştir. İkinci bölümde, Avrupa Birliği'nde Katma Değer Vergisi Uyumlaştırması konusu ele alınmıştır. Avrupa Birliği'nde Katma Değer Vergisi Uyumlaştırma Süreci gözden geçirilirken, AB'de KDV'nin gelişimi,AB'ye KDV'nin giriş nedenleri,AB'de KDV'nin uyumlaştırma gerekliliği gibi konuların yanı sıra, AB'de Katma Değer Vergisi sistem tüm unsurlarıyla birlikte değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde, Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri Açısından Vergi Uyumlaştırması konusu ele alınmıştır. Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri yönünden vergi uyumlaştırmasının hukuki temelleri, ortaklık antlaşmaları, topluluk müktesebatı,ilerleme raporları ve ulusal programlar çerçevesinde çizilmiş olup, Türk Katma Değer Vergisi ile Avrupa Birliği'nde Katma Değer Vergisi, konu,mükellefiyet,istisnalar,matrah,oran,indirim,beyan-tarh-ödeme uygulamalarını kapsayacak şekilde incelenmiştir. Çalışma genel bir değerlendirme ile son bulmuştur. THESİS

The subject of this study is Value Added Tax during the tax harmonization period in the European Union. In the fırst part. The matter of tax harmonization in EU has been taken into consideration.After explanations of terms like tax harmonization,the necessity and importance of tax harmonization, how not adapted tax systems confuse competition equiality and how negations could be eliminated,main legal foundations of tax harmonization has been analysed. In the second part, VAT harmonization in EU has been investigated while the period of VAT harmonization in EU has being analysed, beside subjects like development of VAT in EU,reasons of the insertion of VAT in EU and the need of harmonization of VAT in EU, VAT in EU has been evaluated with its whole components. In the thirty part, the matter of tax adaptation in consideration with Turkey-EU relations has been examined.Main legal foundations of tax adaptations between Turkey-EU relations has been framed with partnership agreements,community acquisitions progress reports and national programs;Turkish VAT and VAT in EU has been analysed including subject,tax liability, exceptions, assessment, ratio, discount, declaration-imposition-payment applications. The study has ended with a general valuation.
Keywords: Katma Değer Vergisi_Türkiye