Mali yerelleşme ve yaşam memnuniyeti : OECD ülkeleri bağlamında bir analiz - Bayhanay, Alp (My University, 2023)
Mali yerelleşme gerek bir araştırma konusu olarak gerekse ekonomik performans ve etkinliğe etkileri bakımından literatürde sıklıkla incelenmektedir. Mali yerelleşme görev ve sorumlulukların alt birimlere devredilmesiyle merkezi hükümetin karşı karşıya kaldığı bilgi problemini çözerek yerel halkın ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilmektedir. Davranışsal iktisat yaklaşımı ile ülkelerin refah göstergesi olarak kişi başına GSYİH yerine yaşam memnuniyetinin kullanılması önerilmektedir. Bu çalışma literatürde yeterince ele alınmayan mali yerelleşme ile yaşam memnuniyeti ilişkisini OECD ülkeleri bağlamında incelemektedir. Ampirik çalışmada dengesiz panel yöntemi kullanılmıştır. Sabit etkiler modeli tahmin edilmiştir. 31 OECD ülkesine ait 2010-2019 yıllarını kapsayan veriler kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre mali yerelleşme yaşam memnuniyeti değişkenlerinden yerel gelirlerin GSYİH içindeki büyüklüğünün artırılması yaşam memnuniyetini pozitif olarak etkilediği tespit edilmiştir. Diğer taraftan yerel harcamaların da kamu harcamalarının içindeki büyüklüğünün yaşam memnuniyeti üzerinde negatif yönde etkilere sahip olduğu bulunmuştur. Mali yerelleşme değişkenlerinin yanısıra makro değişkenler ve kurumsal değişkenler modele dahil edilmiştir. Makro değişkenlerden ekonomik büyümenin yaşam memnuniyetini pozitif, işsizliğin ise negatif etkilediği tespit edilmiştir. Kurumsal yapıyı temsil eden değişkenlerden hükümet bütünlüğü, emek özgürlüğü ve parasal özgürlükler değişkenlerinin tamamının yaşam memnuniyetini pozitif etkilediği bulunmuştur.

Fiscal decentralization has frequently been investigated in the way of its effects on economic performance and efficiency as a research topic in the literature. It delegates duties and responsibilities to sub-units. So it can better meet the needs of local people with solving the information problem that occured in central government. Behavioral economics approach has also suggests to utilize life satisfaction measurement as a welfare indicator of countries instead of GDP per capita. This study investigates how fiscal decentralization can affect life satisfaction within OECD countries which is not adequately researched in the literature. The empirical analysis utilizes OECD fiscal data set from 2010 to 2019 by employing unbalanced panel models. Fixed effect model was estimated. The results show that local revenues in GDP which is one of the fiscal decentralization variable has a significantly positive impact on life satisfaction in 31 OECD countries. On the other hand, it has been identified that the size of local expenditures in public expenditures has a negative impact on life satisfaction. In addition to fiscal decentralization, macro variables and institutional variables are also employed in the model. It has been idendifed that economic growth, which is one of the macro variables has a positive impact on life satisfaction, conversely unemployment variable has negative impact on life satisfaction. It has been found that the variables representing the institutional structure, government integrity, labor freedom and monetary freedoms all have a positive impact on life satisfaction.
Fiscal decentralization and life satisfaction : An analysis on OECD countries
Keywords: Finance; Fiscal Decentralization; Mali Yerelleşme Subjective Happiness; Maliye; Öznel Mutluluk