Leonid Pavloviç Potapov ve Türk tarihine dair çalışmaları - Öğüt, Cansu Nevin (My University, 2024)
Etnografya biliminin önde gelen temsilcilerinden tarihçi, araştırmacı, Türkolog Leonid Pavloviç Potapov, 6 Temmuz 1905 tarihinde Altay bölgesindeki Barnaul şehrinde doğdu. Lisans döneminde ünlü etnograf A. V. Anohin ile tanışması Potapov için bir dönüm noktası oldu. Potapov, Rusya Bilimler Akademisi bünyesinde gerçekleşen ekspedisyonlara katılarak Altay halklarının kültürünü yakından tanıdı. Leonid Pavloviç Potapov’un fikir hayatında A. V. Anohin, B. G. Bogoraz ve L. Y. Ştenberg gibi bilim adamları oldukça önemli rol oynadılar. 1927 yılında Potapov B. G. Bogoraz’ın girişimleriyle Leningrad Devlet Üniversitesi görevlisi olarak Altay bölgesine gitti. Potapov Oçerk İstorii Oyratii (Oyrat Tarihi Üzerine Denemeler) adlı tezini yazdı. 23 Nisan 1939 tarihinde ise Potapov Leningrad Devlet Üniversitesi’nde Altay halklarının yaşamlarıyla ilgili yazdığı Perejitki Pervobıtnoobşinnogo Stroya Narodov Altaya (Altay Halklarında İlkel Toplumsal Yapının İzleri) adlı teziyle doktorasını tamamladı. Potapov Oçerki Po İstorii Altaytsev (Altaylıların Tarihi Üzerine Denemeler) adlı çalışmasıyla 1948 yılında Stalin Ödülü’nü aldı. Sibirya tarihi alanında önde gelen bir isim olan Potapov, Güney Sibirya hakkında birçok kitap ve makale kaleme aldı. Altay, Tuva, Hakas ve Şor halklarıyla ilgili çalışmaları Almanca, İngilizce, Fransızca, Macarca, Türkçe ve diğer birçok yabancı dile çevrildi. Leonid Pavloviç Potapov eserlerinde Güney Sibirya halklarının kökenlerini, ekonomilerini, inançlarını ve kültürel hayatlarını ele almaktadır. Ayrıca eserlerinde şamanizme de yer vermektedir. Bu çalışmada Potapov’un Altay halklarıyla ilgili çalışmalarıyla ilgili fikirlerine yer verilecektir.

Leonid Pavlovich Potapov, historian, researcher, Turkologist, one of the leading representatives of ethnography, was born on July 6, 1905 in Barnaul, Altai region. His acquaintance with the famous ethnographer A. V. Anohin during his undergraduate studies was a turning point for Potapov. Potapov became familiar with the culture of the Altai peoples by participating in expeditions organized by the Russian Academy of Sciences. Scientists such as A. V. Anohin, B. G. Bogoraz and L. Y. Shtenberg played an important role in the intellectual life of Leonid Pavlovich Potapov. In 1927, on the initiative of B. G. Bogoraz, Potapov traveled to the Altai region as an official of the Leningrad State University. Potapov wrote his thesis Ocherk Istorii Oyratii (Essays on Oyrat History). On April 23, 1939, Potapov completed his doctorate at Leningrad State University with his dissertation Perejitki Pervobıtnoobşinnogo Stroya Narodov Altaya (Traces of Primitive Social Structure in the Northern Altai Peoples). Potapov's Essays on the History of the Altaians (Ocherki Po Istorii Altaytsev) received the Stalin Prize in 1948. A prominent figure in the field of Siberian history, Potapov wrote many books and articles on Southern Siberia. His works on the Altai, Tuva, Khakas and Shor peoples have been translated into German, English, French, Hungarian, Turkish and many other foreign languages. In his works, Leonid Pavlovich Potapov deals with the origins, economy, beliefs and cultural life of the peoples of Southern Siberia. He also includes shamanism in his works. In this study, Potapov's ideas about his works on Altai peoples will be discussed.
Keywords: Altai Turks; Altay Türkleri; Ethnography; Etnografya; Güney Sibirya; History; Leonid Pavloviç Potapov; Shamanism; Southern Siberia; Şamanizm; Tarih; Turkic peoples; Turkology; Türkler; Türkoloji Leonid Pavlovich Potapov