Yaratıcı muhasebe uygulamalarının bağımsız denetimin kalitesi ile ilişkisi - Konak, Kumru (My University, 2019)
2000’li yılların başında Enron enerji şirketinin piyasalara daha güçlü bir imaj vermek amacıyla finansal tablolarında hile ve yaratıcı muhasebe uygulamalarına başvurarak yasal muhasebe kurallarının dışına çıkması, bu hilelerin Arthur Andersen adlı uluslararası denetim firması tarafından gizlenmesi ilgili denetim firmasının lisansının iptal edilmesine neden olduğu gibi yüz binlerce yatırımcı ve çalışanın da mağdur olmasına yol açmıştır. Yaşanan skandalın açığa çıkmasıyla birlikte yaratıcı muhasebe ismi daha sık gündeme gelmiştir. Bu çalışmada amaç yaratıcı muhasebe uygulamalarının ilgili ekonomik çevrelere etkilerini araştırmak ve bağımsız denetim kalitesi ile ilişkisini ortaya koymaktır.

In the early 2000’s, Enron energy company caused hundreds of thousands of investors and employees to be abused and led to revocation of the auditing fırm’s license because such frauds were kept secret by international auditing company named Arthur Anderson by applying creative accounting practices and frauds in financial statements, deviating from legal accounting practices, in order to give a strong message to the markets. With the emergence of the scandal, the name of the creavite accounting has become more freguent. The aim of this study is to investigate the effects of creavite accounting practices on the related economic environment and to reveal its relationship with independent audit qualiy.
Keywords: Accounting; Bağımsız Denetim Creative Accounting; Business; Financial statement; Finansal Tablo; Independent Audit; İşletme; Muhasebe; Yaratıcı Muhasebe