Kemoterapi alan kanserli hastalarda oral mukozitler önlenebilir mi? - Ünal Çubukçu, Nida; Çınar, Sezgi (Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2012)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kemoterapi alan hastalarda ağız bakımı için sodyum bikarbonat solüsyonu, benzidamin hidroklorür solüsyonu ve karadut şurubu kullanımının oral mukozitlere etkisini belirlemektir. Yöntem: Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından “Hasta İzlem Formu”, “Ağız Mukozası Değerlendirme Formu” ve “Ağrı Algı Skalası” kullanılarak toplandı. Araştırmanın örneklemini oluşturan 90 hasta üç gruba ayrıldı. Ağız bakım solüsyonu olarak Grup 1 “benzidamin hidroklorür”, Grup 2 “sodyum bikarbonat”, Grup 3 “karadut şurubu” kullandı. Verilerin değerlendirilmesinde frekans ve ortalama±standart sapma, ki-kare, Fisher ki-kare, Kolmogorov Smirnov, ANOVA, t-testi ve Bonferroni çoklu kıyaslama testleri kullanıldı. Bulgular: Üç grup arasında sosyodemografik özellikler ve sigara içme durumları açısından anlamlı fark bulunmadı. İkinci görüşmede; diğer gruplara göre Grup 3’de mukozit gelişmeyen hasta sayısı daha fazla oldu. Grup 1 ve Grup 2’de boğaz ağrısı sorunlarının arttığı, Grup 3’de değişiklik olmadığı, Grup 1’de ağız kuruluğu sorununun daha fazla olduğu belirlendi. Rotterdam semptom listesine göre; birinci görüşmede Grup 1’de aktivite düzeylerinin daha iyi olduğu, ikinci görüşmede ise Grup 2’de daha fazla fiziksel rahatsızlık yaşandığı belirlendi. Sonuç: Kemoterapi alan hastalarda oral mukozitleri, ağız içi ağrıyı ve ağız kuruluğunu önlemek için karadut şurubu kullanılabilir.
Keywords: Ağız bakımı, karadut şurubu, kemoterapi, oral mukozit, sodyum bikarbonat