Metotreksat İle oluşturulan karaciğer hasarı üzerine alfa lipoik asit Ve kuersetin’in etkisi - Savaş, Şeyma (My University, 2022)
Metotreksat İle Oluşturulan Karaciğer Hasarı Üzerine Alfa Lipoik Asit Ve Kuersetin’in Etkisi Öğrenci Adı: Şeyma Savaş Danışman: Doç.Dr. Nihal Şehkâr Oktay Eczacılık Fakültesi, Biyokimya Amaç: Metotreksat (MTX), kanser ve otoimmün hastalıkların tedavisinde kullanılan folat antimetabolitidir. MTX, normal hücrelerde bile apoptoza ve lipid peroksidasyona neden olmaktadır. Meydana gelen doku hasarının azaltılabilmesi için antioksidanlar sıkça kullanılmaktadır. Alfa-lipoik asit (α-LA), serbest radikal temizleyici özelliğine ve diğer antioksidanların geri dönüşümü üzerinde doğrudan antioksidan etkilere sahiptir. Kuersetin (Que), antiproliferatif, antioksidan, gibi etkilere sahip olan bir flavanoldür. Bu çalışmanın amacı, MTX ile oluşturulan sıçan karaciğerindeki hasarda α-LA ve Que’nin etkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, Wistar Albino cinsi erkek sıçanlar her grupta 6 adet olacak şekilde; serum fizyolojik verilen kontrol grubu, Metotreksat (20 mg/ kg) verilen hasar grubu, Metotreksat (20 mg/ kg) + Alfa lipoik Asit (50 mg/ kg) verilen 1. tedavi grubu ve Metoreksat (20 mg/ kg) + Kuersetin (50 mg/ kg) verilen 2. tedavi grubu olarak dört gruba ayrılmıştır. MTX enjeksiyonundan 6 gün sonra sıçanlardan karaciğer örnekleri alınarak, superoksit dismutaz (SOD), malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH), glutatyon s-transferaz (GST) ve katalaz (KAT) aktivitesi tayini yapıldı. Bulgular: MTX grubunda MDA düzeyleri anlamlı olarak artmış, GSH seviyeleri ve GST, CAT, SOD aktiviteleri anlamlı olarak azalmıştır. Sıçanlara α-LA ve Que verilmesi, MTX grubuna göre MDA değerlerinde anlamlı düşüşe, GSH seviyeleri ve SOD, CAT, aktivitelerinde anlamlı olarak artışa neden olmuştur. Ancak GST seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artışa neden olmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda α-LA ve Que’nin, MTX’ın sebep olduğu karaciğer hasarının tedavisinde alternatif yaklaşım olabileceğini ve tedaviye katkı sağlayabileceği görülmektedir. Metotreksat, Alfa Lipoik Asit, Kuersetin, Karaciğer Hasarı

Effect of Alpha Lipoic Acid and Quercetin on Methotrexate-Induced Liver Injury Student’s Name: Şeyma Savaş Supervisor: Doç.Dr. Nihal Şehkâr Oktay Department: Department of Biochemistry, Faculty of Pharmacy Aim: Methotrexate (MTX) is a folate antimetabolite used in the treatment of cancer and autoimmune diseases. MTX causes apoptosis and lipid peroxidation even in normal cells. Antioxidants are frequently used to reduce tissue damage. Alpha-lipoic acid (α-LA) has free radical scavenging properties and direct antioxidant effects on the recycling of other antioxidants. Quercetin (Que) is a flavanol with antiproliferative and antioxidant effects. The aim of this study is to investigate the effect of α-LA and Que on the damage in rat liver induced by MTX. Material-Method: In our study, male Wistar Albino rats were 6 in each group; The control group given physiological saline, the injury group given Methotrexate (20 mg/ kg), the 1st treatment group given Methotrexate (20 mg/ kg) + Alpha lipoic Acid (50 mg/ kg), and the second treatment group given Methorexate (20 mg/ kg) + Quercetin (50 mg/ kg) was divided into four groups. 6 days after methotrexate injection, liver samples were taken from rats and malondialdehyde (MDA), glutathione (GSH), superoxide dismutase (SOD), glutathione s transferase (GST) and catalase (CAT) activities were determined. Results: In the MTX group, MDA levels increased significantly, GSH levels and GST, CAT, SOD activities were significantly decreased. Administration of α-LA and Que to rats caused a significant decrease in MDA values and a significant increase in GSH levels and SOD, CAT activities compared to the MTX group. However, it did not cause a statistically significant increase in GST levels. Conclusion: In our study, it is seen that α-LA and Que may be an alternative approach in the treatment of liver damage caused by MTX and may contribute to the treatment. Methotrexate, Alpha Lipoic Acid, Quercetin, Liver Injury
Effect of alpha lipoic acid and quercetin on methotrexate-induced liver injury
Keywords: Alfa Lipoik Asit; Alpha Lipoic Acid; Karaciğer Hasarı Methotrexate; Karaciğer hastalıkları; Karaciğer tümörleri; Kuersetin; Liver diseases; Liver Injury; Liver neoplasms; Metotreksat; Quercetin