Dinamik panel veri modelleri ve OECD ülkeleri para talebi uygulaması - Sayyan, Hülya (My University, 2000)
Ekonometrik araştırmalarda farklı veri türleri kullanılabilmektedir. Zaman serisi ve yatay kesit verilerinin birleştirilmesi ile elde edilen verilere Panel Veri denir. Bu veri türü, sadece zaman serisi veya sadece kesit verisi ile çalışmanın yeterli olmadığı durumlarda, her iki veri türü ile birlikte çalışma olanağı sağlar. Ekonometrik modeller, panel veri kullanılarak tahmin edilebilmektedir. Ancak bu durum bazı problemleri de beraberinde getirmektedir. Panel veri kullanılarak yapılan çalışmalarda karşılaşılan en büyük problem, birimlere ve/ veya zamana göre farklılıkların modele nasıl dahil edileceğidir. Aynı problem dinamik panel veri modellerinin tahmini için de geçerlidir. Bu durumda hem panel veri modellerinde, hem de dinamik modellerde karşılaşılan sorunlar birleşmekte ve yapılacak analizler de daha karmaşık hale gelmektedir. Dinamik panel veri modellerinin analizinde farklı modeller oluşturulabilmekte ve bu modellerin tahmini için farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, farklı yapıda oluşturulmuş dinamik panel veri modellerini incelemek ve bu modellerin tahmininde kullanılan yöntemler arasındaki farkı teorik olarak inceleyerek, yapılan bir uygulama ile teoride yapılan açıklamaları test etmektir. Uygulamada, OECD ülkeleri Keynesyen para talebi modeli, 21 ülke ve 1989-1998 yılları arası on yıllık dönem için farklı panel veri modelleri kullanılarak tahmin edilmiştir. Uygulamanın sonuçları değerlendirildiğinde, OECD ülkelerinde kısa dönemde Keynesyen para talebi teorisinin geçerli olduğu sonucuna varılmıştır.

Data sets that combine time series and cross sections are named Panel Data in econometrics. Researchers have been able to use panel data to examine issues that could not be studied in either cross-sectional or time-series settings alone. These data sets provide a rich source of information about the economy. The fundamental advantage of panel data is that it allow the researcher far greater flexibility in modeling differences across individuals and / or time effects. Modeling in this setting, however, calls for some complex stochastic specifications. Especially estimation of dynamic panel data models allow us to construct and test more complicated behavioral models. The aim of this work is to examine the difference between methods used in estimating dynamic panel data models theoretically and to test explainations done in theory with an application. In application of this thesis , whether the Keynesian money demand theory is valid for OECD countries during 1989-1998, has been examined using different dynamic panel data models.
Keywords: EKONOMETRİ