Ahmet Hamdi Tanpınar ve Oğuz Atay'ın günlükleri üzerine karşılaştırmalı bir okuma denemesi - ASİLTÜRK,Bâki (Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 2014)
Ahmet Hamdi Tanpınar (1901-1962) ve Oğuz Atay (1934-1977) Türk Edebiyatının iki önemli ismidir. Sanat anlayışları, düşünce ve estetik dünyaları açısından iki yazar pek çok açıdan benzer özellikler taşımaktadır. Bu yazıda günlük türündeki eserlerinden yola çıkılarak iki yazar arasındaki benzer noktalar ortaya konulmuştur. İki yazar da günlüklerinde kendi kendini tahlil yoluna gitmiş, eserlerinin anlaşılmamasından doğan üzüntülerini dile getirmiş, sanatlarının malzemesi olan dil üzerinde düşünmüş, yeni eserlerinin provalarını yapmış, sosyal ve siyasî meseleler, Doğu-Batı, Halk-Aydın problemi üzerindeki düşüncelerini dile getirmişlerdir. Bu başlıklar altında topladığımız görüşlerinde önemli ölçüde benzerlikler vardır. Farklı dönemlerde yaşayan iki yazarın dünya görüşlerindeki benzerliklerinin incelenmesi, edebiyat tarihi açısından ilginç araştırma malzemesini teşkil etmektedir.
Keywords: Ahmet Hamdi Tanpınar, Oğuz Atay, günlük, Türk edebiyatı tarihi. A COMPARATIVE STUDY ON THE JOURNALS O