Bakıcıların sesi; yaşlılar ve bakıcılık hakkındaki algı ve tutumları - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Giriş: Yaşlı bakımı özel bilgi ve yaklaşım gerektirmesine rağmen genellikle aile bireyleri veya informal bakıcılar tarafından verilmektedir. Bu çalışmada, yaşlılara hizmet veren bakıcıların yaşlılar ve bakıcılık konusundaki düşünce, algı, tutum, duygulanım ve sorunlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Niteliksel yöntemle yapılan araştırmada bir gözlemci ve bir görüşmeci tarafından, yapılandırılmış iki odak grup görüşmesinde 10 bakıcı ile görüşülmüştür. Görüşmeler kaydedilmiş ve birebir transkriptleri yazılmıştır. İki araştırmacı transkriptlerdeki ifadeleri bağımsız olarak kodladıktan sonra bu kodlar üzerinde uzlaşarak listeler oluşturmuş, benzer kodlar aynı tema altında toplanmıştır. Bulgular: İfadeler; işe başlama nedenleri; bakıcının nitelikleri ve iş kapsamı; bakıcılık yaparken hissettikleri; karşılaştıkları zorluklar ve desteğe ihtiyaç duydukları alanlar olmak üzere 5 ana tema altında gruplanmıştır. Yaşlı bakımı işinin seçilmesinde maddi gereksinim ön plandadır. Bakıcılar işlerini tanımlarken yaşlının gerek sağlık gerekse günlük bakımlarından sorumlu olduklarını belirtmişlerdir. Yaşlıların sağlıkları ile ilgili görevlerini yerine getirdiklerinde sevindiklerini bildiren bakıcıların en önemli güçlükleri yaşamlarının, bakımından sorumlu oldukları kişiye bağımlı olmasıydı. Öncelikli gereksinimleri ise eğitim, psikolojik ve fiziksel yardım konularıydı. Sonuç: Genellikle aile bireyleri tarafından yapıla gelen yaşlı bakımı, yakın gelecekte tercih edilen ve eğitimle desteklendiği takdirde zorlukları azalabilecek olan yeni bir hizmet alanıdır. Bakıcıların görevlerini sürdürebilmeleri için gereksinim duydukları, sağlıklı olma halinin sürekliliği, psikolojik ve eğitsel destekler karşılanmaya çalışılmalı yeni stratejiler geliştirilmelidir.

Introduction: Although elderly care needs specific approach, generally given by family members or informal care-givers. In this study, we aimed to define these care givers' thoughts, perceptions, attitudes, emotions and problems with the care giving and the elderly. Materials and Method: In this qualitative research, an interviewer and an observer conducted two structured focus group interviews with 10 participants. Interviews were taped and transcribed verbatim. Two researchers independently analyzed and coded the transcripts, then compromised on and listed the codes. Similar codes are grouped under same themes. Results: Expressions were grouped under 5 main themes; reasons to start that job, qualifications of care-givers and job content, the care-givers' emotions, occupational difficulties and the points that they need support. Economic income was the reason to choose the job. The caregivers defined their job both under terms of health care and daily care. They were satisfied when they fulfilled their responsibilities. The most important difficulty was to be dependent on the person who they took care. Primary needs were education, psychological and physical support. Conclusion: Traditional care of elderly by family members might be an important and easier profession if it is supported by training. Care-givers' health maintenance and needs must be provided and new strategies must be developed.
Caregivers' voices; attitudes towards elderly and care giving
Keywords: Cerrahi