Koroner yoğun bakim üni̇teleri̇nde yatan hastalarin uyku kali̇tesi̇ - ÇELİK, MELİKE; ÇAMCI, GÜLŞAH; OĞUZ, SIDIKA (My University, 2023)
Amaç: Uyku, bireyin temel gereksinimlerinden fizyolojik gereksinim içinde yer alır. Uyku süre ve kalitesinde bozukluk, yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarda yaygın olarak görülen bir durum olup önemli problemlere neden olmaktadır. Yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların yaklaşık yarısında gelişebilen uyku bozukluklarının, sistemik hastalıklar ve mortalite ile güçlü bir ilişkisi bulunmaktadır. Bu çalışma koroner yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların uyku kalitesini incelemek amacıyla tanımlayıcı bir çalışma olarak planlandı. Materyal ve Yöntem: Araştırma Mart 2023-Mayıs 2023 tarihleri arasında İstanbul’da olan iki hastanenin koroner yoğun bakım ünitelerinde en az bir gecedir yatan ve sözel iletişimde bulunabilen 150 ile gerçekleştirildi. Veriler hastaların bireysel özelliklerini tanılamaya yönelik “Hasta Bilgi Formu” ve “Richard-Campbell Uyku Ölçeği” ile yüz yüze görüşme yapılarak toplandı. Verilerin analizinde ortalama, frekans, standart sapma testi kullanıldı. Sosyodemografik özelliklere göre oluşan bağımsız iki grup arasındaki ölçek puanlarının karşılaştırılmasında veriler normal dağılmadığı için Mann Whitney U testi, bağımsız ikiden fazla grup arasındaki ölçek puanlarının karşılaştırılmasında Kruskal Wallis testi kullanıldı. Etik kurul izni alındı. Bulgular: Hastaların % 80,7’si erkek, %86’su evli, yaş ortalaması 58,6 ± 11 (min 21- max 87), %40’ından fazlasının eğitiminin ortaöğretim ve üzeri, %86’sının gelirinin giderine fazla olduğu bulundu. Hastaların % 76’sının daha önce hastaneye yatarak tedavi gördüğü, % 22,7’sinin zorunlu yatak istirahatinin olduğu ve %72’sinin ek bir hastalığa sahip olduğu bulundu. Hastaların uyku kalitesi puanları ile sosyodemografik özellikleri arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Hastaların %29,3’nün uyku kalitesinin uyku kalitesinin kötü olduğu, % 59,3’ünün uyku kalitesinin orta olduğu bulundu. Sonuç: Yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların yarısından fazlasının uyku kalitesinin iyi olmadığı saptandı. Uyku sağlık ve yaşamımızın iyi bir şekilde devamı için önemli bir role sahiptir. Yoğun bakım ünitelerinde görev yapan sağlık çalışanları hastaların iyi bir uyku uyumalarına yardımcı olmaları gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: Uyku, uyku kalitesi, yoğun bakım

Objective: Sleep is included in the physiological need of the individual, one of the basic needs. Impairment in sleep duration and quality is a common condition in patients hospitalized in intensive care units and causes significant problems. Sleep disorders, which can develop in approximately half of the patients hospitalized in intensive care units, have a strong relationship with systemic diseases and mortality. This study was planned as a descriptive study to determine the sleep quality of patients hospitalized in coronary intensive care units. Material and Method: The research was carried out with 150 patients who were hospitalized for at least one night in the coronary intensive care units of two hospitals in Istanbul between March 2023 and May 2023 and were able to communicate verbally. The data were collected through face-to-face interviews with the “Patient Information Form” for diagnosing the individual characteristics of the patients and the “Richard-Campbell Sleep Scale”. Mean, frequency, and standard deviation tests were used in the analysis of the data. The MannWhitney U test was used to compare the scale scores between two independent groups based on socio-demographic characteristics, and the Kruskal-Wallis test was used to compare the scale scores between more than two independent groups. Ethics committee approval was obtained. Results: It was found that 80.7% of the patients were male, 86% were married, the mean age was 58.6 ± 11 (min 21-max 87), more than 40% of them had secondary education and above, 86% of them had a higher income than their expenses. It was found that 76% of the patients had been hospitalized before, 22.7% had mandatory bed rest and 72% had an additional disease. There was no significant relationship between the sleep quality scores of the patients and their sociodemographic characteristics. It was found that 29.3% of the patients had poor sleep quality and 59.3% had moderate sleep quality. Conclusion: It was determined that more than half of the patients hospitalized in intensive care units did not have good sleep quality. Sleep has an important role in our health and wellbeing. Healthcare professionals working in intensive care units need to help patients sleep well. Keywords: Sleep, sleep quality, intensive care
Sleep quality of patients in coronary intensive care units
Keywords: Uyku; uyku kalitesi; yoğun bakım; Sleep; sleep quality; intensive care