Alternatif bir enerji kaynağı olan atık yağların değerlendirilmesi (İstanbul örneği) - Şahin, Sıla (My University, 2019)
ALTERNATİF BİR ENERJİ KAYNAĞI OLAN ATIK YAĞLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ (İSTANBUL ÖRNEĞİ)Son yıllarda fosil yakıt kullanımı arttıkça ortaya çıkan çevre sorunları, kaynakların tükenmesi, petrol fiyatlarındaki artış gibi sebepler bilim dünyasının yenilenebilir enerji kaynakları hakkında yaptığı çalışmaları yoğunlaştırmıştır. Bu kapsamda da dizel yakıta en yakın alternatif kaynak olarak biyodizel öne çıkmaktadır.Bu çalışmada, İstanbul’da toplanan bitkisel atık yağların yüzde kaçından biyodizel elde edildiği; hayvansal, madeni ve gemi atık yağlarından biyodizel üretilmeme nedenleri; toplanılan bitkisel atık yağlardan elde edilen biyodizelin petrol ile karıştırılarak dizel araçlarda kullanımı ve bu durumun ülke ekonomisine katkısı incelenmiştir. Yenilenebilir enerji kaynakları çerçevesinde atık yağların çevresel etkileri, biyodizelin artmasının nedenleri, Türkiye’de biyodizel üretilmesiyle ilgili problemler saptanmıştır. Söz konusu kaynak açısından Türkiye’de potansiyeli en yüksek olan merkezlerden İstanbul’da toplam 39 tane belediyenin geri dönüşüm faaliyetleri alanında atık yağların toplanması konusundaki faaliyetleri detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Atık yağları toplayan kuruluşların çalışmaları yerinde incelenmiş olup; toplanan atık yağların miktarları grafik, tablo ve harita kullanılarak yorumlanmıştır.

EVALUATION OF WASTE FRYING OILS AS AN ALTERNATİVE ENERGY SOURCES (ISTANBUL EXAMPLE)In recent years, some valid reasons such as emerging environmental problems, resource depletion and increase in oil prices as a result of the increase in the fossil fuel usage have accelerated the studies of science on renewable energy sources. When the related literature is reviewed, biodiesel is seen to be the closest alternative source to diesel fuel oil.In this study, biodiesel production percentage from waste frying oils collected in İstanbul; reasons for not producing biodiesel from animal fat, industrial waste oil, ship-generated waste oil; usage of biodiesel obtained from collected waste frying oils in diesel vehicles by mixing with petroleum and the contribution of this to the economy of the country have been analyzed. Types of renewable energy sources, environmental impacts of waste frying oil, the reasons for the increased biodiesel use and many problems have been detected related to the biodiesel production in Turkey. In addition, the importance of waste frying oil collection in the recycling field of 39 municipalities in İstanbul has been researched and no significant difference has been found. The studies of the companies collecting waste frying oil have been examined; the amounts of the collected waste frying oils have been compared by the help of graphs, tables, and maps etc. and the inter-municipal differences have been evaluated.
Keywords: : Atık yağlar; Alternatif enerji; Alternative energy; Biodiesel; Biyodizel; Energy Geography; Enerji Coğrafyası; İstanbul; Turkey; Türkiye; Waste oils