Klasik örgüt kuramı ilkelerinin günümüz koşullarında geçerliliği üzerine bir monografi - Kalkan, Nazlı (My University, 2000)
İnsanların toplu halde yaşamaya başlamaları ve yaşam uğraşlarında işbirliğine yönelmeleri, işbölümü yapmaları, örgüt ve yönetim olgularının temelini oluşturmaktadır. Bu süreç içerisinde, koşullara bağlı olarak ortaya çıkan örgüt ve yönetim düşüncesi, sanayi devrimi sürecinde mal ve hizmet üreten örgütlerin, varolma ve gelişme çabaları sonucu, gelişmiş ve bilgi topluluğu niteliğe ulaşmıştır. Sanayi Devrimi sırasında önce manifaktürde başlayan daha çok insanın elbirliği ve işbirliği sürecinde bir araya gelerek oluşturdukları üretim birimleri için yönetsel bilgi ihtiyacı ortaya çıkmaya başlamıştır. Örgütün çeşitli düzeylerinde var olan israf ve kayıpları ortadan kaldırmak ve örgütü daha etkin ve verimli bir biçimde yönetmek için çoğunlukla uygulama öncüleri tarafından yönetim ilkeleri geliştirilmeye başlanmıştır. Öncülüde bulunmadığı için büyük çoğunluğu o andaki örgütsel sorunları aşmak için oluşturulmuş, bu ilkeler Klasik Örgüt Kuramının iskeletini oluşturmuştur. Uygulamada da başarılı sonuçlar vererek üretimde ciddi artışlar sağlaması sonucu, yaygın olarak benimsenmiştir. Her örgüt kendi örgütsel süreçlerini klasik örgüt kuramı ilkelerine göre düzenlemeye başlamış, Neo Klasik Örgüt Kuramı ve Modern Örgüt Kuramları içinde de varlıklarını sürdürerek reel anlamda klasikleşme özellikleri taşıdıklarına ilişkin hipotezin test edilmeye çalışılması çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Günümüz de ekonomik ve teknolojik gelişmelerle beraber gelişen ve değişen koşullar, büyüyen örgütlerin işleyişinde yeni yönetim tekniklerinin uygulanmasına karşın, hala klasik örgüt ilkelerinin geçerliliğini koruduğu iddiası vardır. Bu iddia ilkelerin nasıl tanımlandığından bağımsız ele alındığında tartışma zemininin kaybolacağı açıktır. Ancak en dar tanımdan yola çıkıldığında bile kurgumuzu destekleyen bulgular bulgularla karşılaşmamız, bu çalışmayı anlamlı hale getirmiştir. Uygulama alanı olarak seçilen Sümerbank Bakırköy Konfeksiyon Müessesinde yapılan araştırmalar ve çalışanlarla gerçekleştirilen mülakat ve gözlemler sonucu, bu işletmede, klasik örgüt ilkelerinin uygulandığı görülmektedir. Son yıllarda, işletmelerin gerek ülke sınırları içinde, gerekse ulusllararası alanda faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve keskinleşen rekabet ortamında kendilerini geliştirebilmeleri için klasik yönetim ilkeleri yanında, modern yönetim ilkelerini de uygulama gereği ortaya çıkmıştır. Ama, bu klasik yönetim ilkeleri artık uygulanmayacağı anlamına gelmemektedir. Bu araştırmamda da incelediğim Sümerbank Bakırköy Konfeksiyon Müessesesi örneğinde de belirttiğim gibi klasik örgüt ilkeleri incelediğim alan ve koşullarla sınırlı olarak hala geçerliliğini korumaktadır.

The basis of Organization and management fact begins with the people togethering and cooperating in their surviving efforts, applying the division of labor. During thise process, the opinion of organization and management appeared due to conditions has grown up and turned into a big information quality as a result of efforts of the organizations. Produced properties and services with industry revolution. During Industry revolution, at first, with starting in manufacturing, management information togethering in cooperation process began to appear, ıt was initiated by promoting new management principles. These principles was contituted in order to go over the organizational problems in that time and was formed for clasical organizational theory. It was appropriated commonly, because it had resulted successfully in practice and had rised up considerably in production. Each organization started to arrange its organizational processes according to the clasical organizational principles. Main aim of this study is to test the hypothesis of the organizations having features of surviving clasically in both Neo-classical Organizational Theory and Modern Organizational Theory. In this time, the conditions changing and growing up with economical and technological developments, lead to cause to arise a claim that clasical organizational principles are still valid, tough the new management technics has been carried out in running of the organizations developing. It is clear that the discussion platform would be excluded when this claim was considered without how to complete this principles. But even, with narrowest description, the discoveries that supports our abstract thought indicates that this study is meaningfull. It is evidence that, in Sümerbank Bakırköy Textiles Company selected for practice, clasical organizational principles are carried out as a result of observations and interviews applied on workers. In recent years, in both our Country and internationel area, ıt is realized that the companies should carry out the modern management princaples with clasical management principles for their existing and maintaining their activites in rivalry environment. But, it ought to be understood that clasical management systems wouldn't carried out. In example of Sümerbank Bakırköy Textiles Company, Clasical Organization Principles maintain its validity in the areas and the conditions which I examine in detail.
Keywords: Genel yönetim; İşletme Yönetimi; Yürütmenin yönetimi