Tel erozyon tezgahında yüzey kalitesine etki eden parametrelerin incelenmesi - Bayraktutar, Murat (My University, 2000)
Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde özellikle makine sanayinde tolerans sınırları daralmaya başlamıştır. Klasik tezgahlar hızla modernize olmakta ve her gün daha ileri bir teknoloji ile donatılmaktadır. CNC (Computer Numerical Control) teknolojisinin makine sektörüne yansıması ile bilgisayarın tüm sektörü karakterize ettiği ve hassasiyet elde etmede bilgisayarlara olan ihtiyacın gittikçe arttığı görülmektedir. Özellikle kalıp sektöründe matrislerin ve zımbaların konvensiyonel tezgahlarda işlenmesi sırasında istenilen yüzey kalitesi elde edilememektedir. Bu durumun giderilmesi için yapılan uzun çalışmalar sonunda CNC teknolojisi, tel erozyon tezgahlarına uyarlanmıştır. Tel erozyon makinalarında yüksek hızlı, anti-elektroliz jeneratör kullanılmaktadır. Bu teknoloji sayesinde yüzey sertliğinin elektroliz veya elektrokimyasal korozyon nedeni ile etkilenmesi minumuma düşmektedir. Böylece kalıp ömrünü etkileyen kesim yüzeyindeki sertlik düşmesi ve pürüzler engellenerek kalıp ömrü uzamış, polisaj ve sonradan işleme muamelesine gerek kalmayarak hem üretim maliyeti düşürülmüş, hem de el işçiliğine gerek bulunmadığından yüksek kaliteli iş parçalarının elde edilmesi sağlanmıştır. Bu çalışmada, yüzey kalitesini etkileyen akım şiddeti, tel çapı, tel hızı, tel gerginliği, telin malzemesi, kesilecek parça yüksekliği gibi parametrelerin kesmeye olan etkisi incelenmiştir.
Keywords: Makine mühendisliği; Makineler; Tel Erozyon Tezgahları