İnternet parekendeciliği ve Türkiye’de turizm sektöründe uygulamaları - Gürses, Ali Tolga (My University, 2006)
Teknoloji ve globalleşen şirketler ile birlikte ticaret anlayışı da değişmiştir. Internet kanalı ile tüketiciler sınırsız büyüklükteki bir pazara ulaşabilmekte, şirketlerse bütün dünyayı potansiyel pazarları olarak görmektedirler. Internetin, iletişimi ve bilgiye ulaşımı kolaylaştırması, birçok fırsat ve zorluğu da birlikte getirmektedir. Bu zorluklar ile en çok karşılaşanlar, internet teknolojilerini ticaret odaklı kullanan firmalardır. Internet teknolojilerini kullanarak ticaret yapan firmalar, yani e-ticaret firmaları, alım kararlarını tamamen geleneksel ortamdan farklı kriterlere göre veren, ürün / hizmet bilgilerinin kendine çeşitli yollardan ulaşmasına alışık, alım kriterlerin, alım zamanını ve alım şartlarını kendine göre belirleyen bir müşteri profili ile karşılaşmaktadırlar. Dolayısıyla geleneksel yöntemlere göre çok daha müşteri odaklı bir satış anlayışı ortaya çıkmaktadır. Farklılaşan bu anlayış nedeniyle e-ticaret’in kendine has pazarlama stratejileri gelişmiştir. Bu stratejilerin arasından e-ticaret ile en yakından ilgili olanı “değer kabarcığı – value bubble” stratejisidir. Bu strateji, internetin gelişmiş iletişim özelliğini temel alan, müşteri ile e-ticaret şirketi arasında bir iletişim kanalı ve ilgi bağlılığı oluşturulmasına çalışan bir stratejidir. Buna göre öncelikli olarak müşterinin ilgisi çekilmeli, ve periyodik olarak firmanın e-ticaret sitesine bağlanması sağlanmalı, kullanıcıdan kişisel bilgiler ve ilgi alanları öğrenilmeli ve öğrenilen bu bilgilerin işlenmesi ile kullanıcıya özel ürün ve çözümler ortaya çıkartılmalıdır. Internetin özel durumu ve stratejileri nedeniyle, bazı sektörler, diğer sektörlere göre daha kolay e-ticaret uygulamaları gerçekleştirebilmektedirler. Turizm sektörü, böyle özel sektörlerden biridir. Turizm e-ticaret firmalarının da stratejilerini güvenlik , görsellik ve yüksek düzeyde müşteri odaklılık üzerine kurmaları gerekmektedir. Fakat, bu firmaların çoğu interneti halen bir reklam afişi olarak kullanmakta, internete özel pazarlama stratejilerinin ise bir bölümünü uygulamaktadır. Başarı ise internete özel stratejilerin uygulanma oranına göre artmaktadır.

Advancing technology and globalisation, also changed the meaning of trade and transactions. Through the internet, consumers open a door to an unlimited source of markets, and companies see the whole world as their potential market. Internet, easing the reach for knowledge and data, also includes a lot of opprtunities and difficulties within. The thoughest challenges are faced by the e-business companies, who use internet basis as their trading means.These companies are engaged with a different customer profile, who are used to receive informations at their fingertips, and decide all buying conditions and buying criteria by themselves. Hence, the e-business companies have to be more customer oriented than conventional companies. The customer, forces the e-businesses to develop different marketing and sales strategies. One of the most suitable strategies for e-businesses is the “Value Bubble” strategy. Based on the advanced communication abilities, this strategy focuses on creating a bi-lateral relation with the customer and the business, gathering as much personal information about the customers and then compiling the data again for customer oriented solutions. Because of the nature of internet and its strategies, some businesses are more suitable for e-business applications than other businesses, such as tourism. Strategies for tourism e-businesses should be based on personal security, visual appearance and a high level of customer orientation. In reality, most e-businesses use the internet as a means of advertising, rather than a marketing tool, or only use a portion of internet-based marketing strategies. E-business success highly depends on application of internet based strategies.
Keywords: İnternet_Pazarlama; Türkiye_Pazarlama_Turizm