Oksitosin uygulamalarında hekim, ebe ve hemşirelerin rolü - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Amaç: Doğumhanelerde çalışan hekim, ebe ve hemşirelerin oksitosin uygulamalarını değerlendirmek ve uygulama sırasında karşılaştıkları güçlükleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Yöntem: Hastanelerin doğumhanelerinde çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 53 ebe ve hemşire ile 25 hekim çalışma kapsamına alınmıştır. Ebe, hemşire ve hekimlere oksitosin kullanımı, kullanım sırasında karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili sorular sorulmuş, elde edilen veriler yüzdelik ve kalitatif olarak değerlendirilmiştir Bulgular: Oksitosin uygulaması sırasında ebe ve hemşirelerin %84.9'u, hekimlerin %76'sı güçlük yaşamaktadır. Yaşanan güçlükler; hastaların tedaviye uyumsuzluğu, takipteki aksamalar, malzeme eksikliği ve oksitosin protokolünün bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Sonuç: Oksitosin uygulaması sırasında karşılaşılan güçlükler, oksitosin protokolü kullanımı ile azaltılabilir niteliktedir.

Objective: In order to evaluate oxytocin administration and determine the difficulties encountered by doctors, nurses and mid-wives. Methods: 53 midwives and nurses and 25 doctors who accepted to participate were included in the study. Questions about the difficulties of oxytocin administration and solution suggestions for these difficulties were adressed and acquired data was evaluated quantatively and qualitatively. Findings: 84.9% of midwives and nurses 76% of doctors have experienced difficulties during oxytocin administration. There are difficulties of oxytocin administration because of uncooperative patients, lack systematic of monitoring, sufficient equipment and an oxytocin protocol. Result: Difficulties encountered during oxytocin administration can be decreased by using oxytocin protocols.
Role of doctors, midwives and nurses in oxytocin administration
Keywords: Hemşirelik